settings icon
share icon
Vraag

Is er een grens aan onze leeftijd?

Antwoord


Een hoop mensen interpreteren Genesis 6:3 als een leeftijdsgrens van 120 jaar voor de mensheid: “Toen dacht de HEER: Mijn levensgeest mag niet voor altijd in de mens blijven, hij is immers niets dan vlees; hij mag niet langer dan honderdtwintig jaar leven”. Genesis hoofdstuk 11 doet echter verslag van een aantal mensen die ouder zijn geworden dan 120 jaar. Dit heeft er toe geleid dat sommigen Genesis 6:3 interpreteren als een algemene regel, dat mensen niet langer dan 120 jaar leven. Na de zondvloed begon de levensduur van de mensen drastisch af te nemen (vergelijk Genesis 5 met Genesis 11) en kwam uiteindelijk onder 120 jaar terecht (Genesis 11:24). Sinds die tijd zijn er nog maar heel weinig mensen ouder dan 120 jaar geworden.

Er is echter een andere interpretatie mogelijk die beter in de context past, namelijk dat Genesis 6:3 een verkondiging van God was dat de vloed 120 jaar later zou plaatsvinden. Dat de mens niet langer mag leven is een referentie naar de mensheid zelf die vernietigd zou worden door de vloed. Sommigen trekken deze interpretatie in twijfel vanwege het feit dat God aan Noach het bevel gaf de ark te bouwen, toen Noach 500 jaar oud was in Genesis 5:32 en dat Noach 600 jaar was toen de vloed kwam (Genesis 7:6), wat dus maar 100 jaar geeft, en geen 120 jaar. De timing van Gods afkondiging in Genesis 6:3 is echter niet gegeven. Verder is Genesis 5:32 niet het moment waarop God aan Noach het bevel gaf de ark te bouwen, maar eerder de leeftijd van Noach toen hij de vader van zijn drie zoons werd. Het is heel goed mogelijk dat God het tijdstip van de vloed op 120 jaar later stelde en toen enkele jaren wachtte voordat hij Noach het bevel gaf de ark te bouwen. Wat het geval ook moge zijn, de 100 jaar tussen Genesis 5:32 en 7:6 spreken op geen enkele manier de 120 jaar tegen die genoemd worden in Genesis 6:3.

Enkele honderden jaren na de vloed, verkondigde Mozes: “Zeventig jaar duren onze dagen, of tachtig als wij sterk zijn. Het beste daarvan is moeite en leed, het gaat snel voorbij en wij vliegen heen” (Psalm 90:10). Genesis 6:3 en Psalm 90:10 zijn geen van beiden door God opgestelde leeftijdsgrenzen voor de mensheid. Genesis 6:3 is een voorspelling van de tijdslijn van de vloed. Psalm 90:10 stelt simpelweg dat het een algemene regel is dat mensen 70-80 jaar leven (wat nog steeds waar is vandaag de dag).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is er een grens aan onze leeftijd?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries