settings icon
share icon
Vraag

Wat waren de Christelijke kruistochten?

Antwoord


De kruistochten zijn een veelgehoord argument in discussies die tegen het Christelijke geloof gericht zijn. Sommige Islamitische terroristen beweren zelfs dat hun terroristische aanvallen wraaknemingen zijn voor wat de Christenen deden tijdens de kruistochten. Dus wat waren de kruistochten, en waarom worden ze als zo’n groot probleem beschouwd voor het Christelijke geloof?

Ten eerste zouden de kruistochten geen “Christelijke kruistochten” genoemd moeten worden. De meeste mensen die bij de kruistochten betrokken waren, waren geen echte Christenen, ook al beweerden ze van wel. De naam van Christus werd geweld aangedaan, misbruikt en gelasterd door de daden van velen van de kruisvaarders. Ten tweede vonden de kruistochten plaats van circa 1095 tot 1230 na Christus. Zouden de on-Bijbelse daden van zogenaamde Christenen honderden jaren later de hedendaagse Christenen nog steeds kwalijk genomen moeten worden?

Ten derde – hoewel dit geen afdoende excuus is – is het Christendom niet de enige godsdienst met een gewelddadig verleden. In feite waren de kruistochten een reactie op de invasies vanuit islamitische landen, die grondgebied binnenvielen dat ooit hoofdzakelijk bewoond werd door Christenen. Van circa 200 tot 900 na Christus werden de gebiedsdelen van Israël, Jordanië, Egypte, Syrië en Turkije hoofdzakelijk bewoond door Christenen. Toen de Islam meer macht kreeg, drongen Moslims deze gebieden binnen en onderdrukten de Christenen die daar woonden meedogenloos. Ze dwongen de Christenen tot slavernij, deporteerden ze en vermoordden ze zelfs. In antwoord daarop verordonneerden de Rooms-katholieke Kerk en de “Christelijke” koningen/keizers van Europa de kruistochten om het land terug te veroveren dat de Moslims in bezit hadden genomen. Wat veel van die zogenaamde Christenen deden tijdens de kruistochten was desondanks bedroevend. Er is geen Bijbelse rechtvaardiging voor het bezetten van landen, het vermoorden van burgers en het verwoesten van steden in de naam van Jezus Christus. Tegelijkertijd kan de islam zich in deze zaken niet onschuldig opstellen.

Kort samengevat waren de kruistochten pogingen om gebiedsdelen in het Midden Oosten te heroveren die eerder in bezit genomen waren door Moslims. Ze vonden plaats van de 11e tot de 13e eeuw na Christus en waren barbaars en slecht. Veel mensen werden gedwongen om zich te “bekeren” tot het Christendom. Weigerden ze, dan werden ze ter dood gebracht. De opvatting om in de naam van Christus een land in bezit te nemen middels oorlog en geweld is geheel on-Bijbels. Veel van de gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de kruistochten waren volledig in strijd met alles waar het Christelijk geloof voor staat.

Wat kunnen wij er op zeggen wanneer het Christelijk geloof ten gevolge van de kruistochten wordt aangevallen door atheïsten, agnostici, critici en aanhangers van andere geloven? We kunnen op de volgende manieren reageren: 1) Wil jij aansprakelijk gehouden worden voor iets wat mensen meer dan 900 jaar geleden gedaan hebben? 2) Wil jij aansprakelijk gehouden worden voor alles wat andere mensen doen die beweren hetzelfde te geloven als jij? Iemand die alle Christenen de schuld wil geven van de kruistochten doet hetzelfde als iemand die alle Moslims de schuld wil geven van islamitisch terrorisme.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat waren de Christelijke kruistochten?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries