settings icon
share icon
Vraag

Wat houdt de vestiging van een kerk in?

Antwoord


De vestiging van een kerk betreft het stichten van een georganiseerde samenkomst van gelovigen op een nieuwe locatie. Bij het vestigingsproces van een nieuwe gemeente horen evangelisatie, het maken van nieuwe geloofsleerlingen, het opleiden van kerkleiders, en de organisatie van de kerk volgens het model dat in het Nieuwe Testament beschreven wordt. Doorgaans horen bij dit proces ook de opstelling van kerkelijke statuten en/of geloofsbelijdenis, en de zoektocht naar een gebouw voor samenkomsten, dan wel de aankoop van grond en de oprichting van een nieuw gebouw.

De vestiging van een kerk is een specifiek aandachtsgebied binnen het grotere kader van “zending”. Kerkstichters zijn zendelingen die hun inspanningen richten op het verkondigen en onderrichten van Gods Woord. Andere zendelingen die zich specialiseren in bepaalde vaardigheden worden wellicht officieel niet gezien als “kerkstichters”, maar ze verlenen wel waardevolle diensten aan degenen die dat wel zijn. Zulke ondersteunende zendelingen zijn bijvoorbeeld radio-omroepers, piloten, mensen met drukkersfaciliteiten, Bijbelvertalers en medisch personeel.

Het uiteindelijke doel van de meeste kerkstichters is om de Heer te verheerlijken binnen een gemeente door een autonome, zichzelf in stand houdende groep gelovigen te stichten. Zodra dit doel bereikt is en de kerk op eigen benen kan staan, zal de kerkstichter doorgaans verder trekken naar een andere gemeenschap en het proces opnieuw beginnen.

De focus op de vestiging van kerken is Bijbels. Wanneer de apostel Paulus door een gebied reisde, probeerde hij altijd in elke stad voldoende tijd door te brengen om daar een lokale geloofsgemeenschap op te zetten en kerkleiders op te leiden (Handelingen 14:21-23). Later probeerde hij dan die kerken opnieuw te bezoeken om hen te bevestigen en aan te moedigen in het geloof (Handelingen 15:41; 1 Tessalonicenzen 3:2). De kerken die hij stichtte zonden dan zelf zendelingen uit, en zo zette het werk van de vestiging van nieuwe kerken zich voort (1 Tessalonicenzen 1:8).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat houdt de vestiging van een kerk in?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries