settings icon
share icon
Vraag

Wat is het juiste moment om te trouwen?

Antwoord


Het juiste moment om te trouwen verschilt voor iedere persoon en is voor elke situatie uniek. De mate van volwassenheid en levenservaring zijn wisselende factoren; sommige mensen zijn klaar om te trouwen als ze 18 zijn; anderen zijn er nooit klaar voor. Gezien het feit dat het scheidingspercentage in de Verenigde Staten van Amerika meer dan 50% is, is het duidelijk dat velen in de Amerikaanse maatschappij het huwelijk niet als een verbintenis voor altijd zien. Maar dat is hoe de wereld er tegenaan kijkt en dat sluit meestal niet aan op Gods visie (1 Korintiërs 3:18).

Voor een succesvol huwelijk is een goede basis onontbeerlijk en die zou al moeten vastliggen voordat iemand met een mogelijke levenspartner begint uit te gaan of aan verkering begint. Onze Christelijke levenswijze zou veel meer moeten inhouden dan alleen het kerkbezoek op zondag en naar Bijbelstudie gaan. We moeten een persoonlijke relatie met God hebben, die we alleen kunnen bereiken door te vertrouwen op en te gehoorzamen aan Jezus Christus. Voordat we het huwelijk induiken, moeten we ons erin verdiepen wat het huwelijk inhoudt en wat Gods visie op het huwelijk is. Men moet weten wat de Bijbel zegt over liefde, verbintenis, seksuele relaties, de rol van man en vrouw en Zijn verwachtingen van ons voordat we ons vastleggen met een huwelijk. Tenminste één Christelijk echtpaar als voorbeeld hebben is ook belangrijk. Een ouder echtpaar kan vragen beantwoorden over wat er nodig is voor een succesvol huwelijk, hoe er intimiteit (buiten het lichamelijke) gecreëerd moet worden, hoe waardevol het geloof is, enzovoorts.

Een potentieel echtpaar moet ook zeker weten dat ze elkaar goed kennen. Ze zouden moeten weten hoe de ander denkt over trouwen, financiën, schoonfamilie, opvoeding van kinderen, discipline, de plichten van een man en vrouw, of één van hen of beiden buitenshuis gaan werken en de mate van geestelijke volwassenheid van de ander. Veel mensen trouwen terwijl ze hun partner op hun woord geloven dat hij of zij Christen is, om er later achter te komen dat dat wel gezegd maar niet gemeend was. Ieder stel dat trouwen overweegt, zou moeten gaan praten met een Christelijke huwelijksdeskundige of predikant. Het is zelfs zo dat veel predikanten een huwelijk niet zullen sluiten tenzij ze eerst diverse ontmoetingen hebben gehad met het stel tijdens een voorgesprek.

Het huwelijk is niet alleen een verbintenis, maar een verbond [is voor de meeste lezers wat makkelijker, denk ik?] met God. Het is de belofte om bij die andere persoon te blijven voor de rest van je leven, of je partner nu rijk, arm, gezond, ziek, dik, dun of saai is. Een Christelijk huwelijk moet alles kunnen doorstaan, inclusief ruzie, boosheid, verwoesting, rampen, depressie, verbittering, verslaving en eenzaamheid. Aan een huwelijk moet nooit begonnen worden met de gedachte dat een scheiding een optie is – zelfs niet als laatste redmiddel. De Bijbel leert ons dat met God alles mogelijk is (Lucas 18:27), en dat geldt zeker ook voor het huwelijk. Als een stel bij aanvang besluit om zich blijvend te binden en om God op de eerste plaats te zetten, dan zal een scheiding niet de onvermijdelijke oplossing voor een ellendige situatie zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat God ons wil geven wat ons hart verlangt, maar dat is alleen mogelijk als onze wensen overeenstemmen met wat Hij wil. Mensen trouwen soms alleen omdat het “goed voelde”. Als je net met elkaar uitgaat en zelfs als je pas getrouwd bent, krijg je vlinders in je buik als je de ander ziet. De romantiek beleeft een toppunt, en je weet hoe het voelt om “verliefd” te zijn. Velen verwachten dat dat gevoel altijd blijft. De realiteit is echter dat dat niet het geval is. Dat kan er toe leiden dat men teleurgesteld is en zelfs wil scheiden als die gevoelens verbleken, maar wie een succesvol huwelijk heeft weet dat de spanning van het samenzijn met de ander niet hoeft te eindigen. In plaats daarvan maken de vlinders plaats voor een diepere liefde, een sterkere verbintenis, een meer solide basis en een onbreekbare zekerheid.

De Bijbel stelt duidelijk dat liefde niet van gevoelens afhangt. Dat blijkt wanneer ons gezegd wordt dat we van onze vijanden moeten houden (Lucas 6:35). Ware liefde is alleen mogelijk als we de Heilige Geest toelaten om door ons te werken en zodoende de vrucht van onze verlossing te laten groeien (Galaten 5:22-23). Het is een beslissing die we dagelijks nemen, om onze eigen wil en egoïsme te laten sterven en om God door ons te laten schijnen. Paulus vertelt ons hoe wij van anderen moeten houden in 1 Korintiërs 13:4-7: “De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.” Wanneer we er klaar voor zijn om van een ander te houden zoals beschreven staat in 1 Korintiërs 13:4-7, dan is de tijd rijp om te trouwen.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is het juiste moment om te trouwen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries