settings icon
share icon
Vraag

Houdt God van Satan? Moeten wij van Satan houden, omdat we van onze vijanden moeten houden?

Antwoord


Nee, God houdt niet van Satan, en wij moeten dat ook niet doen. God kan niet liefhebben wat kwaadaardig en onheilig is, en Satan is de belichaming van alle kwaadaardigheid en onheiligheid. Hij is de vijand (1 Petrus 5:8); de boze (Matteüs 6:13); de vader van de leugen en een moordenaar (Johannes 8:44); de aanklager van onze broeders en zusters (Openbaring 12:10); de verleider (1 Tessalonicenzen 3:5); trots, kwaadaardig en gewelddadig (Jesaja 14:12-15); een bedrieger (Handelingen 13:10); listig (Efeziërs 6:11); een dief (Lukas 8:12) en nog veel meer slechte dingen. Hij is feitelijk alles wat God haat. Het hart van Satan is verstard en bevestigd in zijn haat jegens God, zijn oordeel is definitief en zijn vernietiging staat vast. Openbaring 20 beschrijft Gods toekomstplan voor Satan, en liefde voor Satan maakt daar geen deel van uit.

Het gebod van Jezus dat we onze vijanden moeten liefhebben (Matteüs 5:44) is bedoeld als sturing voor onze relaties met andere mensen hier op aarde. Wij houden van God, en we houden van mensen (zelfs van onze vijanden) die gemaakt zijn naar Gods beeld. Engelen zijn niet gemaakt naar Gods beeld. Er wordt nergens tegen ons gezegd dat we de heilige engelen moeten liefhebben, en er wordt zeker nergens gezegd dat we de slechte engelen moeten liefhebben.

Omdat Satan in alle opzichten het tegenovergestelde is van de God van Wie we houden, kunnen we niet van Satan houden. Als we van Satan zouden houden, zouden we gedwongen worden om God te haten, want heiligheid is het tegenovergestelde van zonde.

God heeft al bepaald dat er geen vergeving zal zijn voor Satan; wij zijn het voorwerp van Gods opofferende liefde, die betoond is op het kruis. Zoals God de mensheid liefhebbend vrijkocht, zo heeft Hij Satan “openlijk te schande gemaakt” (Kolossenzen 2:15). Gods oordeel over Satan zal onderdeel zijn van Zijn grote liefde voor ons.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Houdt God van Satan? Moeten wij van Satan houden, omdat we van onze vijanden moeten houden?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries