settings icon
share icon
Vraag

Is het oké om herhaaldelijk om hetzelfde te bidden, of mogen we maar één keer om iets bidden?

Antwoord


Lucas 18:1-7 stelt: “Hij vertelde hun een gelijkenis over de noodzaak om altijd te bidden en niet op te geven: ‘Er was eens een rechter in een stad die geen ontzag had voor God en zich niets aan de mensen gelegen liet liggen. Er woonde ook een weduwe in die stad, die steeds weer naar hem toe ging met het verzoek: “Doe mij recht in het geschil met mijn tegenstander.” Maar lange tijd wilde hij dat niet doen. Ten slotte zei hij bij zichzelf: Ook al heb ik geen ontzag voor God en laat ik mij niets aan de mensen gelegen liggen, toch zal ik die weduwe recht verschaffen omdat ze me last bezorgt. Anders blijft ze eindeloos bij me komen en vliegt ze me nog aan.’ Toen zei de Heer: ‘Luister naar wat deze rechter zegt, al minacht hij ook het recht. Zal God dan niet zeker recht verschaffen aan zijn uitverkorenen die dag en nacht tot hem roepen? Of laat hij hen wachten?”

Lucas 11:5-13 verkondigt: “Daarna zei hij tegen hen: ‘Stel dat iemand van jullie een vriend heeft en midden in de nacht naar hem toe gaat en tegen hem zegt: “Wil je mij drie broden lenen, want een vriend van me is na een reis bij mij gekomen en ik heb niets om hem voor te zetten.” En veronderstel nu eens dat die vriend dan zegt: “Val me niet lastig! De deur is al gesloten en mijn kinderen en ik zijn al naar bed. Ik kan niet opstaan om je te geven wat je vraagt.” Ik zeg jullie, als hij al niet opstaat en het hem geeft omdat ze vrienden zijn, dan zal hij wel opstaan omdat zijn vriend zo onbeschaamd blijft aandringen, en hem alles geven wat hij nodig heeft. Daarom zeg ik jullie: vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. Want wie vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. Welke vader onder jullie zou zijn kind, als het om een vis vraagt, in plaats van een vis een slang geven? Of een schorpioen, als het om een ei vraagt? Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de heilige Geest geven aan wie hem erom vragen.’"

Beide passages moedigen ons aan om te bidden... en om te blijven bidden! Er is niets mis mee om herhaaldelijk om hetzelfde te vragen. Zolang als dit in overeenstemming is met de wil van God (1 Johannes 5:14-15), kun je blijven vragen totdat God je verzoek inwilligt of het verlangen ernaar uit je hart verwijdert. Soms dwingt God ons om te wachten op een antwoord op onze gebeden. Hij doet dit om ons geduld en volhardingsvermogen bij te brengen. Soms vragen we om dingen die niet in het tijdschema passen dat God voor onze levens in gedachten heeft. Soms vragen we dingen die niet overeenstemmen met Gods wil voor onze levens en dan is zijn antwoord “nee“. Bidden is niet alleen het aan God voorleggen van onze verzoeken en vragen. God legt in onze gebeden ook Zijn wil voor aan onze harten. Blijf vragen, blijf kloppen, blijf zoeken – totdat God je verzoek inwilligt, of je ervan overtuigt dat jouw verzoek niet strookt met Zijn wil voor jou.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is het oké om herhaaldelijk om hetzelfde te bidden, of mogen we maar één keer om iets bidden?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries