settings icon
share icon
Vraag

Zijn er verschillende strafniveaus in de hel?

Antwoord


De gedachte dat er verschillende niveaus van straf zijn in de hel komt hoofdzakelijk voort uit de “Goddelijke Komedie” die door Dante Alighieri geschreven werd tussen 1308 en 1321. Daarin leidt de Romeinse dichter Virgilius, Dante door de negen kringen van de hel. De kringen zijn concentrisch en stellen een geleidelijke toename in slechtheid voor, uitkomend op het middelpunt der aarde, waar Satan tegen zijn wil vastgehouden wordt. De zondaars in elke kring worden gestraft op een manier die past bij de door hen begane misdrijven. Elke zondaar wordt in alle eeuwigheid geteisterd door de ergste zonde die hij begaan heeft. Volgens Dante variëren de kringen van de eerste kring waar personen verblijven die niet gedoopt zijn en deugdzame heidenen, tot het middelste van de hel dat voorbestemd is voor degenen die de allerergste zonde begaan hebben – verraad tegen God.

Hoewel het er niet zo precies in staat, lijkt de Bijbel aan te geven dat er verschillende strafniveaus zijn in de hel. In Openbaring 20:11-15 worden de mensen geoordeeld “op grond van wat er over hun daden in de boeken stond” (Openbaring 20:12). Alle mensen die bij dit oordeel aanwezig zijn worden echter in de vuurpoel gegooid (Openbaring 20:13-15). Dus misschien is het doel van het oordeel, te bepalen hoe zwaar de straf in de hel zal zijn. Hoe dan ook, in een deel van de vuurpoel gegooid worden dat iets minder heet is, zal geen troost zijn voor degenen die nog steeds voor altijd verdoemd zijn. Welke gradaties in straf er in de hel ook mogen zijn, het is duidelijk dat de hel beter vermeden kan worden.

Helaas zullen volgens de Bijbel de meeste mensen in de hel eindigen. “…Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. Want nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden.” (Matteüs 7:13-14). De vraag die men zichzelf moet stellen is “op welke weg bevind ik mij?” De “velen” op de brede weg hebben één ding gemeen—ze hebben allemaal Christus verworpen als de enige weg naar de Hemel. Jezus zei: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.” (Johannes 14:6). Toen Hij zei dat Hij de enige weg is, bedoelde Hij precies dat wat Hij zei. Een ieder die een andere “weg” volgt dan Jezus Christus bevindt zich op de brede weg naar de ondergang, en ongeacht of er verschillende strafmaten zijn in de hel, het lijden is afschuwelijk, verschrikkelijk, eeuwig en vermijdbaar.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Zijn er verschillende strafniveaus in de hel?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries