settings icon
share icon
Vraag

Zijn demonen gevallen engelen?

Antwoord


Over wanneer God de engelen precies geschapen heeft, valt nog te discussiëren, maar het is in ieder geval zeker dat God alles goed heeft geschapen omdat God, in Zijn heiligheid, geen zondige dingen kan scheppen. Dus toen Satan, die ooit de engel Lucifer was, rebelleerde tegen God en uit de hemel viel (Jesaja 14; Ezechiël 28), volgde een derde van de engelen hem in zijn val (Openbaring 12:3-4,9). Er is geen twijfel mogelijk over het feit dat deze gevallen engelen nu bekend staan als demonen.

We weten dat de hel gemaakt is voor de duivel en zijn engelen, volgens Matteüs 25:41: “Daarop zal hij ook de groep aan zijn linkerzijde toespreken: 'Jullie zijn vervloekt, verdwijn uit mijn ogen naar het eeuwige vuur dat bestemd is voor de duivel en zijn engelen'”. Jezus geeft met het bezittelijk voornaamwoord “zijn” aan, dat deze engelen van Satan zijn. Openbaring 12:7-9 beschrijft een engelenstrijd in de eindtijd tusen Michaël en “zijn engelen” en de duivel en “zijn engelen”. Door deze en daarop lijkende versen wordt het duidelijk dat demonen en gevallen engelen hetzelfde zijn.

Sommigen verwerpen het idee dat demonen gevallen engelen zijn vanwege het feit dat Judas vers 6 verhaalt hoe engelen die gezondigd hebben “met onverbreekbare boeien in de onderwereld gevangen” zijn. Het is echter duidelijk dat niet alle engelen die gezondigd hebben “gevangen” zijn, aangezien Satan nog steeds vrij is (1 Petrus 5:8). Waarom zou God de rest van de gevallen engelen gevangen houden, maar de leider van de rebellie vrij laten? Het lijkt erop dat Judas vers 6 bedoelt dat God die gevallen engelen vasthoudt die nog op een andere manier gezondigd hebben, waarschijnlijk het incident van “Gods zonen” in Genesis 6.

De meest gebruikte alternatieve verklaring voor het ontstaan van demonen is dat toen de Nephilim van Genesis 6 vernietigd werden in de Zondvloed, hun lichaamloze zielen demonen werden. Hoewel de Bijbel niet specifiek zegt wat er met de zielen van de Nephilim gebeurde toen ze stierven, is het onwaarschijnlijk dat God de Nephilim in de Zondvloed vernietigde terwijl hij daarmee toestond dat hun zielen nog groter kwaad konden veroorzaken als demonen. De uitleg voor het ontstaan van demonen die het meest consistent is met de Bijbel is dat ze de gevallen engelen zijn, de engelen die tegen God rebelleerden met Satan.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Zijn demonen gevallen engelen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries