settings icon
share icon
Vraag

Mag een Christen anti-depressiva of andere medicatie t.b.v. de geestelijke gezondheid innemen?

Antwoord


Paniekaanvallen, angststoornissen, fobieën en depressies zijn dingen waar miljoenen mensen last van hebben. Paniekaanvallen in het bijzonder kunnen erg beperkend zijn aangezien ze iemand zonder waarschuwing overvallen. Voor de meeste patiënten is hun ervaring geworteld in angst: angst voor afwijzing, angst voor acceptatie, angst voor verantwoordelijkheid, angst voor het onbekende. Iets dat angst opwekt geeft de persoon het gevoel dat hij of zij de controle kwijtraakt. Paniekaanvallen zijn vaak heftig, zowel psychologisch als fysiek gezien.

Hoewel medische experts geloven dat de oorzaak van de bovengenoemde kwalen vaak binnen de psyche (geest) van een persoon ligt, zijn er gevallen waarin een chemische onbalans de oorzaak is. Als dit het geval is, wordt er vaak medicatie voorgeschreven om de onbalans tegen te gaan, waardoor de symptomen van de psychologische kwaal verdwijnen. Is dit een zonde? Nee. God heeft het de mens gegeven om te groeien in zijn kennis van medicijnen; kennis die God vaak gebruikt bij genezingen. Betekent dit dat God een door mensen gemaakt medicijn nodig heeft om te kunnen genezen? Natuurlijk niet! Maar als God het gebruik van medicijnen heeft laten ontwikkelen, is er geen Bijbelse reden om daar geen gebruik van te maken

Er is echter maar een fijn lijntje tussen het gebruiken van medicijnen voor genezing, en een doorlopende afhankelijkheid van medicijnen voor het dagelijks functioneren. We moeten God erkennen als de Geweldige Arts, en weten dat alleen Hij de macht heeft om waarlijk te kunnen genezen (Johannes 4:14). We moeten éérst naar God toe voor onze genezing. Medicijnen die gebruikt worden om paniekaanvallen te behandelen, moeten alleen gebruikt worden voor zover het de getroffene (? patiënt?) helpt de hoofdzaak van de angst tegemoet te treden. Het dient gebruikt te worden om de controle weer terug te geven aan de patiënt. Velen gebruiken de medicijnen echter om het aanpakken van de werkelijke oorzaak van hun kwaal uit de weg te gaan. Zij weigeren daardoor verantwoordelijkheid te nemen, ontkennen Gods genezing, en weerhouden daardoor mogelijk anderen er van om de vrijheid van vergeving of afsluiting kunnen ervaren van zaken uit het verleden die kunnen bijdragen aan de kwaal. Dit is dan wel een zonde, aangezien dit zijn wortel vindt in zelfzuchtigheid.

Door het gematigd innemen van medicijnen om symptomen te behandelen, en vervolgens op het Woord van God en wijze raad te vertrouwen voor het transformeren van je geest en hart, zal de behoefte aan het medicijn verminderen. De positie van de gelovige in Christus wordt bevestigd, en God brengt genezing aan de zieke plaatsen van het hart en geest die de kwaal veroorzaken. Gods Woord heeft veel te zeggen over angst en de plaats die angst heeft in het leven van de gelovige. Het lezen van de volgende passages en erover nadenken is de algemene oplossing. De volgende verzen verschaffen vertrouwen, en belichten de waarheid achter wat het betekent om “een kind van God” te zijn: Spreuken 29:25; Matteüs 6:34; Johannes 8:32; Romeinen 8:28-39; 12:1-2; 1 Korintiërs 10:13; 2 Korintiërs 10:5; Filippenzen 4:4-9; Kolossenzen 3:1-2; 2 Timoteüs 1:6-8; Hebreeën 13:5-6; Jakobus 1:2-4; 1 Petrus 5:7; 2 Petrus 1:3-4; 1 Johannes 1:9; 4:18-19.

God kan op bovennatuurlijke wijze genezen. We dienen daarvoor te bidden. God kan ons ook genezen door medicijnen en doktoren. We dienen ook daarvoor te bidden. Ongeacht de richting die God met ons neemt: ons uiteindelijke vertrouwen moet in Hem alleen zijn (Matteüs 9:22).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Mag een Christen anti-depressiva of andere medicatie t.b.v. de geestelijke gezondheid innemen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries