settings icon
share icon
Vraag

Wat is gebedswandelen? Is het Bijbels om een gebedswandeling te maken?

Antwoord


Een gebedswandeling is het bidden van een gebed op locatie, een soort voorbede die een wandeling naar of in de buurt van een bepaalde plaats omvat tijdens het bidden. Sommige mensen geloven dat het in de buurt zijn van een locatie hen in staat stelt om naderbij en dus helderder te bidden. Gebedswandelingen worden gedaan door individuen, groepen en zelfs door hele kerken. Het kan een korte wandeling door de buurt zijn of een kilometerslange tocht. Het idee is om de vijf zintuigen te gebruiken —zicht, gehoor, reuk, smaak, en tast— om de voorbidder meer inzicht te geven in de behoeften waarin door gebed voorzien kunnen worden.

Bijvoorbeeld, als je door jouw buurt loopt en zoekt naar dingen om voor te bidden, kom je misschien langs een tuin die extreem rommelig en versleten is. Dit zou je kunnen aansporen tot het bidden voor de gezondheid, zowel materieel als spiritueel, van de mensen die daar wonen. Sommige groepen doen een gebedswandeling rond scholen en bidden voor de docenten en studenten in die school, voor hun veiligheid en rust, en dat de plannen van de duivel binnen die school gedwarsboomd mogen worden. Sommige mensen hebben het idee dat ze zich beter kunnen concentreren en hun gebeden beter kunnen afstemmen door in de buurt te lopen van de mensen en plaatsen waar ze voor bidden.

Gebedswandelen is een relatief nieuw verschijnsel, en de afkomst oorsprong ervan is niet duidelijk. Er is geen Bijbels model voor gebedswandelen maar omdat lopen de voornaamste vorm van transport was in de tijd van de Bijbel, moeten er duidelijk mensen zijn geweest die tegelijkertijd gelopen en gebeden hebben. Er is echter geen direct gebod dat stelt dat gebedswandelen iets is dat door ons gedaan dient te worden. Het geloof dat een gebed dat gebeden wordt in een bepaalde omgeving, of op een bepaalde plaats, effectiever is dan gebed dat op een andere manier, andere tijd of andere plaats gebeden wordt, is niet Bijbels. Bovendien weet onze hemelse Vader, die altijd en overal is, precies welke noden er aanwezig zijn, al kunnen we zelf het gevoel hebben dat we in de buurt van een plaats of situatie moeten zijn om helderder te kunnen bidden. Hij zal daarop reageren in overeenstemming met Zijn volmaakte wil en tijdstip. Het feit dat Hij ons in staat stelt om onderdeel te zijn van Zijn plannen door ons gebed is ten bate van ons, niet van Hem.

We worden geboden om “onophoudelijk te bidden” (1 Tessalonicenzen 5:17), en aangezien lopen iets is dat we dagelijks doen, is het bidden tijdens het lopen zeker onderdeel van onophoudelijk bidden. God hoort alle gebeden van hen die in Christus zijn (Johannes 15:7), onafhankelijk van tijd, plaats of positie. Tegelijkertijd is er zeker geen gebod tegen gebedswandelen, en alles dat ons drijft tot bidden is onze overweging waardig.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is gebedswandelen? Is het Bijbels om een gebedswandeling te maken?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries