settings icon
share icon
Vraag

Wat zijn familiaire geesten?

Antwoord


Het woord familiair is afgeleid van het Latijnse familiaris, hetgeen betekent "dienaar van de huishouding”, en is bedoeld om tot uitdrukking te brengen dat tovenaars bepaalde geesten als dienaar hadden, en dat die klaarstonden om hun bevelen te gehoorzamen. Mensen die proberen om contact te leggen met de doden, hebben doorgaans ook nu nog een soort spirituele gids die met hen communiceert. Dit zijn familiaire geesten.

Leviticus 19:31; 20:6, 20:27 en Deuteronomium 18:9-14 spreken over “mediums en mensen die geesten raadplegen of doden oproepen” en verbieden bemoeienis met hen, omdat zij een gruwel zijn in de ogen van de Heer. Een medium is iemand die optreedt als tussenpersoon voor verondersteld contact of communicatie met de doden ten behoeve van de levenden. In werkelijkheid leggen de mediums contact met demonen/duivels, die de mediums ervan overtuigen dat zij “familiair” zijn en vertrouwd en geloofd kunnen worden. De praktijken die te maken hebben met mediums en familiaire geesten waren verboden in Israël, en voor mensen die zich bezighielden met zulke zaken gold de doodstraf.

Familiaire geesten en spirituele gidsen staan onder het bevel van hun meester, Satan. Ze beïnvloeden mensen om leugens te verspreiden en bedrog te zaaien in een poging om het koninkrijk van God te dwarsbomen. Als je jezelf willens en wetens ter beschikking stelt voor het werk van demonen is dat een zeer slechte zaak: "Er mag bij u geen plaats zijn voor mensen die hun zoon of dochter als offer verbranden, en evenmin voor waarzeggers, wolkenschouwers, wichelaars, tovenaars, bezweerders, en voor hen die geesten raadplegen of doden oproepen. Want de HEER verafschuwt mensen die zulke dingen doen" (Deuteronomium 18:10-12a).

Enkele manieren waarop demonen/duivels of "familiaire geesten" toegang kunnen krijgen tot iemands leven zijn waarzeggerij, transcendente meditatie, visualisatie, necromantie, hekserij, drugs en alcohol. Dit zijn allemaal bezigheden die gelovigen vooral moeten vermijden.

In plaats van ons met deze zaken bezig te houden, moeten we ons laten vervullen met de Heilige Geest, met liefde, met vreugde, en met de volheid van leven die Jezus Christus geeft. We moeten ook op onze hoede zijn, want "onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen" (Efeziërs 6:12).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zijn familiaire geesten?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries