settings icon
share icon
Vraag

Is eeuwige zekerheid een Bijbels principe?

Antwoord


Wanneer mensen Christus als hun Redder leren kennen, worden zij in een relatie met God gebracht die hen eeuwige zekerheid garandeert. Judas 24 stelt: “De enige God, die de macht heeft u voor struikelen te behoeden en u onberispelijk en juichend van vreugde voor zijn majesteit te laten verschijnen.” Gods macht is in staat om de gelovige te behoeden voor een terugval. Het is aan Hem, niet aan ons, om ons voor Zijn glorieuze aanwezigheid te presenteren. Onze eeuwige zekerheid is een resultaat van het feit dat God ons wil behouden, niet omdat wij onze eigen verlossing in stand zouden kunnen houden.

De Heer Jezus Christus verkondigde: “Ik geef ze eeuwig leven: ze zullen nooit verloren gaan en niemand zal ze uit mijn hand roven. Wat mijn Vader mij gegeven heeft gaat alles te boven, niemand kan het uit de hand van mijn Vader roven" (Johannes 10:28-29b). Zowel Jezus als de Vader hebben ons stevig in hun hand. Wie zou ons mogelijk uit de greep van zowel de Vader als de Zoon kunnen scheuren?

Efeziërs 4:30 vertelt ons dat gelovigen “gemerkt zijn voor de dag van de verlossing.” Als gelovigen geen eeuwige zekerheid zouden hebben, dan zou dit merkteken niet werkelijk tot de dag van de verlossing kunnen voortduren, maar slechts tot de dag van zonde, trouweloosheid of ongeloof. Johannes 3:15-16 vertelt ons dat ieder die in Jezus Christus gelooft “eeuwig leven heeft”. Als iemand eeuwig leven wordt beloofd, maar hier vervolgens van beroofd zou worden, dan was het helemaal geen “eeuwige” belofte. Als eeuwige zekerheid geen waarheid is, dan zouden de beloften van het eeuwige leven in de Bijbel onwaar zijn.

Het krachtigste argument voor de eeuwige zekerheid vinden we in Romeinen 8:38-39: "Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer." Onze eeuwige zekerheid is gebaseerd op Gods liefde voor de mensen die Hij heeft gered. Onze eeuwige zekerheid is door Christus gekocht, door de Vader beloofd en door de Heilige Geest bezegeld.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is eeuwige zekerheid een Bijbels principe?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries