settings icon
share icon
Vraag

Wat was de doorn in het vlees van Paulus?

Antwoord


Er zijn een ontelbaar aantal verklaringen voorgesteld voor de betekenis en de aard van Paulus' doorn in het vlees. Ze variëren van steeds terugkerende verleiding, aanhoudende vijanden, chronische ziekten (zoals oogproblemen, malaria, migraine, en epilepsie) tot een spraakprobleem. Niemand kan met zekerheid zeggen wat Paulus' doorn in het vlees was, maar het was waarschijnlijk een lichamelijke aandoening.

Wat we wel weten over deze doorn in het vlees komt van Paulus zelf in 2 Korintiërs 12:7: "Om te verhinderen dat ik mezelf zou verheffen, werd mij een doorn in het vlees gestoken: ik word gekweld door een engel van Satan". Ten eerste was het nederig houden van Paulus het doel van de doorn in het vlees. Iemand die Jezus persoonlijk ontmoet had, door Hem was toegesproken was en een opdracht van Hem gekregen had (Handelingen 9:2-8) zou, in zijn natuurlijke toestand, trots op zichzelf worden. Hier komt bij dat Paulus door de Heilige Geest werd aangezet tot het schrijven van een groot deel van het Nieuwe Testament, dus het is niet lastig om te zien hoe Paulus al gauw hoogmoedig had kunnen worden. Ten tweede weten we dat de aandoening van of via een boodschapper van Satan kwam. Zoals God toestond dat Satan Job kwelde (Job 1:1-12), zo stond God Satan toe om Paulus te kwellen voor Gods eigen (goede) doelen en altijd binnen de grenzen van Gods volmaakte wil.

Het is begrijpelijk dat Paulus deze doorn als een belemmering zag voor een efficiëntere bediening (Galaten 5:14-16) en dat hij God tot drie keer toe smeekte om er van verlost te worden (2 Korintiërs 12:8). Maar Paulus leerde uit zijn ervaring de les die steeds in zijn schrijven doorklinkt: Goddelijke macht komt het best tot zijn recht wanneer deze gezien wordt tegen de achtergrond van menselijke zwakte (2 Korintiërs 4:7), zodat alleen God de eer krijgt (2 Korintiërs 10:17). In plaats van het probleem weg te halen, gebruikte God het om hem genade en kracht te geven, en God verklaarde Paulus dat die genade voor hem "genoeg" was.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat was de doorn in het vlees van Paulus?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries