settings icon
share icon
Vraag

Is er een doodsengel?

Antwoord


Meerdere religies hanteren de opvatting dat er een “doodsengel” bestaat. De “engel des doods” is in het Joodse geloof bekend onder de namen Samaël, Sariël of Azraël; als Malak al-Maut in de Islam; als Yama of Yamaraj in het Hindoeïsme en als Magere Hein of “de Man met de Zeis” in populaire fictie. In diverse mythologieën wordt de doodsengel op verschillende manier voorgesteld: als een in een mantel gehulde skeletachtige figuur, als een mooie vrouw of als een klein kind. Hoewel de details variëren, is de basisgedachte dat een mens die stervende is wordt bezocht door een wezen dat ofwel daadwerkelijk de dood veroorzaakt, ofwel daar getuige van is – met het doel om de ziel van die persoon vervolgens naar het dodenrijk te brengen.

De Bijbel bevat geen lering over een “doodsengel”, en onderwijst nergens dat er een bepaalde engel is die zeggenschap heeft over de dood of altijd aanwezig is als er iemand sterft.

2 Koningen 19:35 beschrijft een engel die 185.000 Assyriërs die Israël waren binnengevallen, ter dood brengt. Sommigen zien ook Exodus hoofdstuk 12, de dood van de eerstgeborenen van Egypte, als het werk van een engel. Ofschoon dit mogelijk is, schrijft de Bijbel de dood van de eerstgeborenen nergens toe aan een engel. Hoe het ook zij: hoewel enerzijds de Bijbel wel engelen beschrijft die de dood veroorzaken op het bevel van de Heer, leert anderzijds de Schrift nergens dat er een specifieke doodsengel is.

God, en God alleen, heerst over het tijdstip van onze dood. Geen enkele engel of duivel kan op enigerlei wijze onze dood veroorzaken vóór het tijdstip dat overeenstemt met Gods wil voor ons overlijden. Volgens Romeinen 6:23 en Openbaring 20:11-15 is de dood een scheiding, de scheiding van onze ziel/geest en ons lichaam (fysieke dood) en, in het geval van ongelovigen, eeuwige scheiding van God (eeuwige dood). De dood is iets dat gebeurt. De dood is geen engel, duivel, persoon of enig ander wezen. Engelen kunnen dood veroorzaken, en kunnen betrokken zijn bij wat er met ons gebeurt na de dood – maar er bestaat niet zoiets als een “doodsengel”.EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is er een doodsengel?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries