settings icon
share icon
Vraag

Waarom is het belangrijk om de Bijbel te begrijpen?

Antwoord


Het is belangrijk om de Bijbel te begrijpen omdat de Bijbel Gods Woord is. Wanneer we de Bijbel openslaan, lezen we Gods boodschap aan ons. Wat kan er ooit belangrijker zijn dan te begrijpen wat de Maker van het universum ons te zeggen heeft?

Wij streven naar begrip van de Bijbel om dezelfde reden dat we een liefdesbrief van onze verkering willen begrijpen. God houdt van ons en wil graag onze relatie met Hem herstellen (Matteüs 23:37). God gebruikt de Bijbel om ons Zijn liefde kenbaar te maken (Johannes 3:16; 1 Johannes 3:1; 4:10).

Wij streven naar begrip van de Bijbel om dezelfde reden dat een soldaat een bericht van zijn bevelhebber wil begrijpen. Gehoorzaamheid aan Gods geboden verheerlijkt Hem en stuurt ons tijdens ons leven (Psalm 119). Die geboden zijn te vinden in de Bijbel (Johannes 14:15).

Wij streven naar begrip van de Bijbel om dezelfde reden dat een monteur een reparatiehandboek wil begrijpen. Er gaan dingen mis in deze wereld, en de Bijbel stelt niet alleen een diagnose van het probleem (de zonde) maar verwijst ook naar de oplossing (geloof in Christus). “Het loon van de zonde is de dood, maar het geschenk van God is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Heer” (Romeinen 6:23).

Wij streven naar begrip van de Bijbel om dezelfde reden dat een autobestuurder verkeersborden wil begrijpen. De Bijbel geeft ons richtlijnen door ons leven, en toont ons de veilige en verstandige weg (Psalm 119:11, 105).

Wij streven naar begrip van de Bijbel om dezelfde reden dat iemand die een storm ziet naderen wil weten wat het weerbericht is. De Bijbel voorspelt hoe de eindtijd zal zijn en geeft een duidelijke waarschuwing over het op handen zijnde oordeel (Matteüs 24-25) en hoe we dat kunnen vermijden (Romeinen 8:1).

Wij streven naar begrip van de Bijbel om dezelfde reden dat een enthousiaste lezer graag de boeken wil begrijpen van zijn favoriete schrijver. De Bijbel onthult de persoon en heerlijkheid van God aan ons, zoals deze tot uiting komen in Zijn Zoon, Jezus Christus (Johannes 1:1-18). Hoe meer we de Bijbel lezen en begrijpen, hoe intiemer we de Schrijver kennen.

Toen Filippus naar Gaza reisde, leidde de Heilige Geest hem naar een man die uit Jesaja las. Filippus naderde de man, bemerkte wat hij aan het lezen was en stelde deze heel belangrijke vraag: “Begrijpt u ook wat u leest?” (Handelingen 8:30). Filippus wist dat begrip het beginpunt is voor geloof. Wanneer we de Bijbel niet begrijpen, kunnen we hem ook niet toepassen, niet gehoorzamen en niet geloven.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Waarom is het belangrijk om de Bijbel te begrijpen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries