settings icon
share icon
Vraag

Wat zegt de Bijbel over crematie? Mogen Christenen gecremeerd worden?

Antwoord


De Bijbel geeft ons nergens een specifieke leer over crematie. Er zijn gevallen in het Oude Testament van mensen die levend verbrand werden (1 Koningen 16:18; 2 Koningen 21:6) en van menselijke botten die verbrand werden (2 Koningen 23:16-20), maar dit zijn geen voorbeelden van crematie. Het is opmerkelijk dat in 2 Koningen 23:16-20 het verbranden van menselijke botten op een altaar het altaar ontheiligde. Tegelijkertijd zegt het Oude Testament nergens dat het lichaam van een overledene niet verbrand mag worden en wordt er ook geen vloek of oordeel uitgesproken over iemand die gecremeerd is.

Crematies werden in Bijbelse tijden wel uitgevoerd, maar het was niet gebruikelijk bij de Israëlieten of bij Nieuwtestamentische gelovigen. In de culturen van de tijd van de Bijbel waren begrafenissen in een graf, een grot of de grond de gebruikelijke manier om een menselijk lichaam ter aarde te bestellen (Genesis 23:19; 35:4; 2 Kronieken 16:14; Matteüs 27:60-66). Hoewel begrafenis gebruikelijk was, geeft de Bijbel nergens het gebod dat een begrafenis de enige toegestane manier is om een lichaam ter aarde te bestellen.

Is crematie iets dat een Christen zou kunnen overwegen? Nogmaals, er bestaat geen expliciet Schriftelijk gebod tegen crematie. Sommige gelovigen hebben bezwaar tegen crematies omdat deze niet zouden erkennen dat God onze lichamen ooit zal doen opstaan en ze met onze ziel en geest zal herenigen (1 Korintiërs 15:35-58; 1 Tessalonicenzen 4:16). Maar een crematie maakt het voor God niet moeilijker om het lichaam uit de dood op te wekken. Hij was Degene die ze heeft geschapen; Hij zal geen moeite hebben met hun opwekking. De lichamen van Christenen die duizenden jaren geleden zijn gestorven zijn reeds volledig tot stof vervallen, en God zal in staat zijn om hun lichamen te doen opstaan. De lichamen van Christenen die duizenden jaren geleden zijn gestorven zijn reeds volledig tot stof vervallen, en God zal in staat zijn om hun lichamen te doen opstaan. Dit vraagstuk ligt binnen de grenzen van de Christelijke vrijheid. Een persoon of familie die nadenkt over deze beslissing zou moeten bidden om wijsheid (Jacobus 1:4) en de overtuiging volgen die daarop volgt.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zegt de Bijbel over crematie? Mogen Christenen gecremeerd worden?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries