settings icon
share icon
Vraag

Wat zegt de Bijbel ervan als een Christen plastische/cosmetische chirurgie wil ondergaan?

Antwoord


De Bijbel vermeldt niets specifieks over een Christen die plastische of cosmetische chirurgie wil ondergaan. Er staat niets in de Bijbel waaruit afgeleid zou kunnen worden dat plastische chirurgie als zodanig en op zichzelf verkeerd is. Er zijn echter diverse zaken die men in overweging moet nemen voordat men besluit om zo´n operatie wel of niet te ondergaan. Het veranderen van je lichaam is niet natuurlijk, en er bestaat altijd een risico op mogelijke bijwerkingen die zowel lichamelijk als geestelijk kunnen zijn. Niemand zou vrijwillig “onder het mes” moeten gaan zonder eerst terdege alle alternatieven, risico’s en bijwerkingen te onderzoeken die bij de operatie komen kijken. Iemand die zo’n operatie overweegt zou ook zeer goed moeten kijken naar zijn of haar beweegredenen voor het willen van de operatie. Voor veel mensen met een lichamelijke afwijking, of die nu aangeboren of later ontstaan is, is het natuurlijk om door de gemeenschap geaccepteerd te willen worden en zich “normaal” te voelen. Er zijn ook gevallen van kleine onvolkomenheden die er de oorzaak van zijn dat mensen zich heel ongemakkelijk voelen, zoals een zeer grote of misvormde neus. Maar veel of wellicht alle cosmetische operaties zijn pogingen om emotionele leemtes op een lichamelijke manier te vullen, aandacht te trekken of de goedkeuring van anderen na te streven.

De vaakst uitgevoerde cosmetische ingrepen zijn borstvergrotingen en –correcties, liposuctie (het verwijderen van lichaamsvet), facelifts, het liften van oogleden, billen en andere lichaamsdelen, spataderbehandelingen, het inspuiten van Botox of vet, en het aanpassen van de vorm van neus en gezicht. In Nederland ondergaan jaarlijks zo'n 100.000 mensen dergelijke operaties die hen geld, tijd en ongemak kosten. Als iemand door ijdelheid aangezet wordt om een ingreep te ondergaan, is hij/zij zijn/haar eigen idool geworden. De Bijbel waarschuwt ons er tegen om ijdel of zelfingenomen te zijn (Filippenzen 2:3-4) en om aandacht op onszelf te vestigen door hoe we er uit zien (1 Timoteüs 2:9). Een andere overweging zou het kostenplaatje zijn. Dit is een heel belangrijke overweging omdat de meeste mensen een gezin hebben en de kosten van plastische chirurgie nooit voorrang zouden mogen krijgen op de behoeften van het gezin. De Bijbel zegt ons ook dat we verstandig om moeten gaan met het geld dat God ons toevertrouwt (Spreuken 11:24-25; Lucas 16:10-12).

Het belangrijkste wat gedaan moet worden voordat we het besluit nemen om plastische chirurgie te onderaan, is om God over het vraagstuk te raadplegen. De Bijbel zegt ons dat God meeleeft met elke zorg en bezorgdheid die wij hebben, en dat wij dus onze problemen aan Hem moeten voorleggen (1 Petrus 5:7). Dankzij de wijsheid en de sturing van de Heilige Geest en het Woord van God, kunnen wij beslissingen nemen die Hem welgevallig zijn en eren. “Charme is bedrieglijk en schoonheid vergaat, maar een vrouw met ontzag voor de HEER moet worden geprezen.” (Spreuken 31:30). Zelfs de meest kundige chirurg kan de tijd niet stil laten staan en alle cosmetische operaties zullen uiteindelijk op hetzelfde uitkomen – het ouderdomsproces. Die “gelifte” lichaamsdelen zullen weer uitzakken en die cosmetisch veranderde gelaatstrekken zullen uiteindelijk gaan rimpelen. Het is veel beter om je toe te leggen op het verfraaien van de persoon binnenin, en “wat verborgen ligt in uw hart, in een zacht en stil gemoed. Dat is een onvergankelijk sieraad dat God kostbaar acht” (1 Petrus 3:4).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zegt de Bijbel ervan als een Christen plastische/cosmetische chirurgie wil ondergaan?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries