settings icon
share icon
Vraag

Waarom plaatste God de boom van de kennis van goed en kwaad in de hof van Eden?

Antwoord


God plaatste God de boom van de kennis van goed en kwaad in de hof van Eden om Adam en Eva een keuze te geven – om Hem te gehoorzamen of niet. Het stond Adam en Eva vrij om te doen wat ze ook maar wilden, behalve van de boom van de kennis van goed en kwaad eten. Genesis 2:16-17: “Hij hield hem het volgende voor: ‘Van alle bomen in de tuin mag je eten, maar niet van de boom van de kennis van goed en kwaad; wanneer je daarvan eet, zul je onherroepelijk sterven.’” Als God Adam en Eva deze keuzemogelijkheid niet had gegeven, dan zouden zij in feite robots zijn geweest die alleen maar zouden doen waarvoor ze geprogrammeerd waren. Maar God Schiep Adam en Eva als “vrije” wezens die beslissingen kunnen nemen, met het vermogen om te kiezen tussen goed en kwaad. Adam en Eva moesten het vermogen hebben om keuzes te kunnen maken om daadwerkelijk “vrij” te kunnen zijn.

De boom en het fruit van de boom waren op zichzelf niet slecht. Het is onwaarschijnlijk dat Adam en Eva werkelijk aan kennis wonnen door van deze boom te eten. Maar door hun ongehoorzaamheid werden hun ogen geopend voor het kwaad. Deze ongehoorzaamheid aan God bracht de zonde en het kwaad in de wereld en in hun eigen levens. Door van dit fruit te eten verkregen Adam en Eva kennis over het kwaad. Genesis 3:6-7: “De vrouw keek naar de boom. Zijn vruchten zagen er heerlijk uit, ze waren een lust voor het oog, en ze vond het aanlokkelijk dat de boom haar wijsheid zou schenken. Ze plukte een paar vruchten en at ervan. Ze gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en ook hij at ervan. Toen gingen hun beiden de ogen open en merkten ze dat ze naakt waren. Daarom regen ze vijgenbladeren aan elkaar en maakten er lendenschorten van.”

God wilde niet dat Adam en Eva zouden zondigen. God wist van tevoren wat de gevolgen van de zonde zouden zijn. God wist dat Adam en Eva zouden zondigen en dat zij daarmee kwaad, pijn, lijden en dood in de wereld zouden brengen. Waarom plaatste God de boom dan in de hof van Eden en waarom stond Hij toe dat Satan Adam en Eva zou verleiden? God plaatste de boom van de kennis van goed en kwaad in de hof van Eden om Adam en Eva een keuze te geven. God stond Satan toe om Adam en Eva te verleiden, zodat zij zich gedwongen zagen om een keuze te maken. Adam en Eva kozen ervoor, uit vrije wil, om God niet te gehoorzamen en van de verboden vrucht te eten. Het resultaat: sindsdien wordt de wereld geplaagd door kwaadaardigheid, zonde, lijden, ziekte en dood. De beslissing van Adam en Eva heeft ertoe geleid dat elk mens – zonder uitzondering - geboren wordt met een zondige natuur, een natuurlijke neiging om te zondigen. De beslissing van Adam en Eva is uiteindelijk wat de dood van Jezus Christus aan het kruis en Zijn vergoten bloed in onze plaats noodzakelijk maakte. Door in Christus te geloven kunnen wij bevrijd worden van de gevolgen van de zonde en uiteindelijk ook van de zonde zelf. Mogen we de woorden van de apostel Paulus in Romeinen 7:24-25 altijd weergalmen: “Wie zal mij, ongelukkig mens, redden uit dit bestaan dat beheerst wordt door de dood? God zij gedankt, door Jezus Christus, onze Heer!”

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Waarom plaatste God de boom van de kennis van goed en kwaad in de hof van Eden?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries