settings icon
share icon
Vraag

Is er een verschil tussen het boek van het leven en het boek van het leven van het Lam?

Antwoord


Het Nieuwe Testament bevat acht verwijzingen naar het “boek van het leven”, en twee daarvan verwijzen specifiek naar het boek van het leven dat toebehoort aan het Lam, Jezus Christus. Zeven van de verwijzingen zijn te vinden in het boek Openbaring. Degenen wier namen geschreven zijn in het boek van het leven zijn degenen die toebehoren aan God, degenen die eeuwig leven hebben verkregen.

Paulus verwijst naar degenen die met hem gestreden hebben als degenen van wie de naam in het boek van het leven staat (Filippenzen 4:3). Hij noemt daarmee wederom het boek van het leven als een vastlegging van de namen van degenen die voor eeuwig verlost zijn. Op dezelfde wijze verwijst Openbaring 3:5 naar het boek van het leven waarin de namen van gelovigen in de Heer te vinden zijn. Dit zijn de mensen die de beproevingen van het aardse leven overwinnen, en bewijzen dat hun verlossing echt is. Dit vers maakt ook duidelijk dat wanneer een naam eenmaal geschreven is in het boek van het leven, Jezus belooft dat Hij die nooit zal schrappen. Hiermee wordt de doctrine van eeuwige zekerheid nog weer eens bewezen. De Heer Jezus, die in dit deel van het boek Openbaring tot de kerken spreekt, belooft om voor de Zijnen te getuigen ten overstaan van Zijn Vader. Daarentegen onthult Openbaring 20:15 het lot van degenen wier naam niet in het boek van het leven zal blijken te staan – de eeuwigheid in de vuurpoel.

In Openbaring 13:8 en 21:27 vinden we verwijzingen naar “het boek van het leven van het Lam", waar ook de namen in staan van allen die gezuiverd zijn door het bloed van het Lam, Jezus Christus. “Het Lam dat geslacht is” heeft een boek waarin allen zijn opgeschreven die verlost zijn door Zijn offer. Zij zijn degenen die de heilige stad zullen binnengaan, het Nieuwe Jeruzalem (Openbaring 21:10), en in alle eeuwigheid in de hemel met God zullen leven. Omdat in het boek van het leven allen beschreven zijn die eeuwig leven hebben dankzij het Lam, is het duidelijk dat het boek van het leven en het boek van het leven van het Lam een en hetzelfde zijn.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is er een verschil tussen het boek van het leven en het boek van het leven van het Lam?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries