settings icon
share icon
Vraag

Wat is bidden in de Geest?

Antwoord


Bidden in de Geest wordt drie keer genoemd in de Schrift. 1 Korintiërs 14:15 zegt: “Hoe is het dan? Ik zal met mijn geest bidden, maar ik zal ook met mijn verstand bidden. Ik zal met mijn geest lofzingen, maar ik zal ook met mijn verstand lofzingen”. Efeziërs 6:18 zegt: “...terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen”. Judas 20 zegt: “Maar u, geliefden, bouwt u uzelf op in uw allerheiligst geloof en bid in de Heilige Geest,”. Dus, wat betekent het precies om te bidden in de Geest?

Het Griekse woord dat vertaald wordt met “bidden in” kan verschillende betekenissen hebben. Het kan betekenen “door middel van”, “met behulp van”, “in de sfeer van”, en “in verbinding met”. Bidden in de Geest verwijst niet naar de woorden die we uitspreken. Het verwijst eerder naar de manier waarop we bidden. Bidden in de Geest is bidden naar de leiding van de Geest. Het is het bidden voor de dingen waar de Geest ons toe aanzet om voor te bidden. Romeinen 8:26 vertelt ons: “En evenzo komt ook de Geest onze zwakheden te hulp, want wij weten niet wat wij bidden zullen zoals het behoort. De Geest Zelf echter pleit voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen”.

Sommigen stellen, gebaseerd op 1 Korintiërs 14:15, bidden in de Geest gelijk met bidden in tongen. Wanneer Paulus het heeft over de gave van het in tongen spreken, noemt hij “bidden in de Geest”. 1 Korintiërs 14:14 stelt dat wanneer een persoon in tongen bidt, hij niet weet wat hij bidt, omdat het gebed uitgesproken wordt in een taal die hij niet kent. Verder kan niemand anders begrijpen wat er gezegd wordt, tenzij er een vertaler is (1 Korintiërs 14:27-28). In Efeziërs 6:18, zegt Paulus ons: “Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt”. Hoe zouden we moeten bidden met allerlei verzoeken en gebeden en hoe moeten we bidden voor de heiligen, als niemand, inclusief degene die bidt, begrijpt wat er gezegd wordt? Daarom zou het bidden in de Geest begrepen moeten worden als het bidden in de kracht van de Geest, met de leiding van de Geest en in overeenstemming met Zijn wil, en niet als het bidden in tongen.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is bidden in de Geest?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries