settings icon
share icon
Vraag

Wat is een goede plek om te beginnen met het lezen van de Bijbel?

Antwoord


Het is belangrijk dat beginnende lezers zich realiseren dat de Bijbel geen gewoon boek is dat je heel vlotjes van begin tot einde kunt lezen. De Bijbel is feitelijk een bibliotheek, een verzameling van boeken die over een tijdsperiode van zo'n 1500 jaar door meerdere schrijvers in verschillende talen werd geschreven. Maarten Luther zei dat de Bijbel de “wieg van Christus” is, omdat elke Bijbelse geschiedenis en profetie uiteindelijk naar Jezus wijst. Daarom zou een eerste lezing van de Bijbel eigenlijk altijd moeten beginnen met de Evangelies. Het Evangelie van Marcus loopt vlotjes en in hoog tempo en is een goed boek om mee te beginnen. Daarna zou je het Evangelie van Johannes kunnen lezen, dat zich concentreert op de dingen die Jezus over Zichzelf beweerde. Marcus vertelt ons wat Jezus deed, maar Johannes vertelt ons wat Jezus zei en wie Jezus was. We vinden in Johannes enkele van de eenvoudigste en duidelijkste passages, maar ook enkele van de meest diepgaande passages. Door de Evangelies (Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes) te lezen zul je bekend raken met het leven en de bediening van Christus.

Lees daarna enkele van de Epistels (Romeinen, Efeziërs, Filippenzen). Deze brieven leren ons hoe we een leven kunnen leiden dat God eert. Wanneer je het Oude Testament begint te lezen, lees dan het boek Genesis. Het vertelt ons hoe God de wereld schiep en hoe de mensheid in zonde verviel, maar ook hoe die zondeval de wereld heeft beïnvloed. Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium zijn moeilijk te lezen, omdat ze tot in detail de wet uitleggen waarnaar de Joden volgens God moesten leven. Je moet deze boeken zeker niet uit de weg gaan, maar je kunt ze wellicht beter even overslaan en ze later bestuderen. Hoe dan ook, probeer er niet in te verzanden. Lees Jozua tot en met de Kronieken om een goede geschiedenis van Israël te lezen. Door de Psalmen tot en met het Hooglied te lezen zul je een goed gevoel krijgen voor de Joodse poëzie en wijsheid. De profetische boeken, Jesaja tot en met Maleachi, kunnen ook moeilijk te begrijpen zijn. Vergeet niet dat God om wijsheid vragen de sleutel is tot een goed begrip van de Bijbel (Jakobus 1:5). God is de Auteur van de Bijbel en Hij wil dat je Zijn Woord begrijpt.

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen een succesvol Bijbelstudent kan zijn. Alleen mensen met de benodigde “kwalificaties” kunnen Gods Woord met Gods zegens bestuderen:

Ben jij door geloof in Jezus Christus gered (1 Korintiërs 2:14-16)?

Heb jij een honger naar Gods Woord (1 Petrus 2:2)?

Bestudeer jij Gods Woord ijverig (Handelingen 17:11)?

Als jij “ja” hebt geantwoord op deze drie vragen, dan kun je er zeker van zijn dat God je inspanningen om Hem en Zijn Woord te leren kennen zal zegenen, ongeacht waar je begint en ongeacht hoe je Zijn Woord bestudeert. Als je er niet zeker van bent of je een Christen bent – dat je door geloof in Christus bent gered en dat je de Heilige Geest in je hebt – dan zul je ontdekken dat de betekenis van de woorden van de Schrift onmogelijk te begrijpen zijn. De waarheden van de Bijbel blijven verborgen voor mensen die niet tot een geloof in Christus zijn gekomen, maar zij zijn het leven zelf voor mensen die geloven (1 Korintiërs 2:13-14; Johannes 6:63).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is een goede plek om te beginnen met het lezen van de Bijbel?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries