settings icon
share icon
Vraag

Wat is er met de Ark van het Verbond gebeurd?

Antwoord


Wat er met de Ark van het Verbond is gebeurd, is een vraag die theologen, Bijbelstudenten en archeologen al eeuwenlang bezig houdt. In het achttiende jaar van zijn heerschappij beval koning Josia van Juda de bewaarders van de Ark van het Verbond om deze naar de tempel in Jeruzalem terug te brengen (2 Kronieken 35:1-6; vergelijk met 2 Koningen 23:21-23). Dit is de laatste vermelding in de Schriftteksten van de locatie van de ark. Veertig jaar later werd Jeruzalem door koning Nebukadnessar veroverd en werd de tempel geplunderd. Nog geen tien jaar later kwam hij terug, roofde alles wat er nog in de tempel was achtergebleven en stak toen de tempel en de stad in brand. Wat gebeurde er met de ark? Werd deze door Nebukadnessar meegenomen? Of werd hij met de stad verwoest? Of werd hij al eerder uit de stad verwijderd en ergens op een veilige plaats verborgen, zoals blijkbaar gebeurde toen farao Sisak van Egypte de tempel plunderde tijdens de heerschappij van Salomo's zoon Rehabeam? (we weten dat dit het geval moet zijn geweest omdat Josia de Levieten niet had kunnen gebieden om de ark terug te brengen als Sisak de ark had weten mee te nemen. Als de ark in Egypte was geweest – zoals in het verhaal van de film Raiders of the Lost Ark – dan hadden de Levieten de ark niet in hun bezit gehad en hadden zij hem dus niet kunnen terugbrengen).

Het niet-canonieke boek 2 Makkabeeën vermeldt dat de profeet Jeremia, juist vóór de Babylonische invasie “na een goddelijke ingeving opdracht gaf om de tent en de ark achter hem aan te dragen en hoe hij de berg op ging waar Mozes Gods land had zien liggen. Daar aangekomen ontdekte hij een grot. Hij liet de tent, de ark en het reukofferaltaar naar binnen brengen en sloot de toegang af.” (2:4-5). Maar: “Enkelen van hen die hem hadden vergezeld, gingen later terug om de weg met tekens te markeren, maar ze konden de grot niet meer vinden. Toen Jeremia dit te horen kreeg, zei hij verwijtend: ‘Die plek zal onbekend blijven totdat God zijn volk weer samenbrengt en zich erover ontfermt. Dan zal de Heer deze voorwerpen weer tevoorschijn brengen, en zijn majesteit zal verschijnen in de wolk die ook zichtbaar was in de tijd van Mozes, en ook later, toen Salomo bad dat de Heer de tempel op grootse wijze in bezit zou nemen’” (2:6-8). Het is niet bekend of dit verhaal (uit de tweede hand, zie 2:1) klopt; zelfs als dat zo is, zullen we het niet weten totdat de Heer terugkomt, zoals het verslag zelf beweert.

Onder de andere theorieën over de locatie van de verloren Ark is de bewering van de Rabbijnen Sjlomo Goren en Jehuda Getz, die zeggen dat de ark onder de tempelberg is verborgen, waar hij begraven werd voordat Nebukadnessar hem kon stelen. Helaas is de tempelberg nu de thuisplaats van de Rotskoepel, een Islamitisch heiligdom, en de plaatselijke moslimgemeenschap weigert toestemming te geven voor opgravingen. We weten dus niet of de Rabbijnen Goren en Getz het bij het juiste eind hebben.

Ontdekkingsreiziger Vendyl Jones is een van de mensen die geloven dat de geheimzinnige “Koperen Rol”, een van de artefacten die samen met de Dode Zee Rollen werd gevonden in grot 3 te Qumran, feitelijk een soort schatkaart is. Deze kaart zou de locatie weergeven van een aantal waardevolle schatten die vóór de komst van de Babyloniërs uit de tempel werden verwijderd. Een van deze schatten zou de Ark van het Verbond zijn. Of dit waar is of niet moet nog blijken, omdat nog niemand in staat is gebleken om alle noodzakelijke geografische herkenningstekens op de rol te vinden. Het is interessant dat sommige geleerden speculeren dat de Koperen Rol zelf feitelijk het verslag is dat genoemd wordt in 2 Makkabeeën 2:1 en 4, waarin beschreven wordt hoe Jeremia de ark verbergt. Hoewel dit een interessante overweging is, blijft deze onbewezen.

Graham Hancock, een voormalig correspondent in Oost-Afrika voor “The Economist,” publiceerde in 1992 een boek met de titel “The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant” (“Het teken en het zegel: de zoektocht naar de verloren ark van het verbond”), waarin hij beweert dat de ark is verborgen in de St. Maria van Sion Kathedraal in Aksum, een oude stad in Ethiopië. Onderzoeker Robert Cornuke van het B.A.S.E. Instituut gelooft ook dat de ark zich nu mogelijk in Aksum bevindt. Maar niemand heeft de ark daar ooit gevonden. Archeoloog Michael Sanders gelooft dat de ark ergens in een oude Egyptische tempel in het Israëlische dorp Djaharja is weggestopt, maar ook hij moet de ark nog zien te vinden.

Een twijfelachtige Ierse traditie stelt dat de ark begraven is onder de Heuvel van Tara in Ierland. Sommige geleerden geloven dat hier de oorsprong ligt van de legende over de “pot met goud aan het uiteinde van de regenboog”. Nog minder geloofwaardig zijn de beweringen van Ron Wyatt en Tom Crotser: Wyatt beweert dat hij de Ark van het Verbond, begraven onder de heuvel van Golgotha, gezien heeft en Crotser zegt dat hij de ark heeft gezien op de berg Pisga vlakbij de berg Nebo. Geen van beide mannen staat in hoog inzien in de archeologische gemeenschap en geen van beiden heeft zijn wilde bewering weten te schragen met enig bewijsmateriaal.

Uiteindelijk is het zo dat de ark verloren is voor allen behalve God. Mensen blijven interessante theorieën aandragen, zoals de bovenstaande, maar de ark moet nog steeds gevonden worden. De schrijver van 2 Makkabeeën kan best gelijk hebben gehad: het is mogelijk dat we niet zullen ontdekken wat er met de verloren Ark van het Verbond is gebeurd, totdat de Heer Zelfterugkeert.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is er met de Ark van het Verbond gebeurd?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries