settings icon
share icon
Vraag

Wie was Melchisedek?

Antwoord


Melchisedek, wat "koning van de gerechtigheid" betekent, was een koning van Salem (Jeruzalem) en priester van God de Allerhoogste (Genesis 14:18-20; Psalm 110:4; Hebreeën 5:6-11; 6:20-7:28). Melchisedeks plotselinge verschijnen en verdwijnen in het boek Genesis is enigszins mysterieus. Melchisedek en Abraham ontmoetten elkaar voor het eerst nadat Abraham Kedorlaomer en zijn drie bondgenoten verslagen had. Melchisedek bood Abraham en zijn vermoeide mannen brood en wijn aan; een teken van vriendschap. Hij zegende Abraham in de naam van El Eljon ("God de Allerhoogste") en prees God voor Abrahams overwinning in de strijd (Genesis 14:18-20).

Abraham gaf Melchisedek een tiende van alles dat hij verzameld had. Hierdoor liet Abraham zien dat hij Melchisedek erkende als een mede-aanbidder van de enige ware God, en als priester die op geestelijk vlak hoger stond dan hijzelf. Melchisedeks bestaan laat zien dat er, naast Abraham en zijn familie, anderen waren die de enige ware God dienden.

In Psalm 110, een messiaanse psalm die geschreven is door David (Matteüs 22:43), wordt Melchisedek gezien als een "type", een symbolisatie, van Christus. Dit thema herhaalt zich in het boek Hebreeën, waar zowel Melchisedek als Christus als koningen van rechtvaardigheid en vrede worden beschreven. Door Melchisedek en zijn unieke priesterschap als type te citeren, laat de schrijver zien dat het nieuwe Priesterschap van Christus superieur is aan dat van de oude Levitische orde en het priesterschap van Aäron (Hebreeën 7:1-10).

Sommigen stellen dat Melchisedek in werkelijkheid een verschijning van Jezus Christus was van vóór de vleeswording. Hoewel dit mogelijk is, is dit onwaarschijnlijk. Melchisedek was de koning van Salem. Zou Jezus Christus naar de aarde komen en als een aardse koning over een stad heersen? Melchisedek lijkt op Christus in de zin dat ze beiden priesters en koningen zijn; daarom kan Melchisedek een type van Christus genoemd worden, maar ze zijn niet dezelfde persoon.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wie was Melchisedek?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries