settings icon
share icon
Vraag

Wat is de Maria-Tenhemelopneming?

Antwoord


De Maria-Tenhemelopneming (ook wel de Assumptie van Maria of de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart genoemd) is een leer die stelt dat de moeder van Jezus na haar dood uit de dood werd opgewekt, werd verheerlijkt en in lichamelijke zin naar de hemel werd opgenomen. Het woord Assumptie stamt uit het Latijn en betekent “oppakken” of “opnemen”. De Maria-Tenhemelopneming wordt door de Rooms-katholieke Kerk, en in mindere mate door de Oosters-orthodoxe Kerk, onderwezen.

De doctrine van de Maria-Tenhemelopneming had zijn wortels in het Byzantijnse Rijk van de 6e eeuw. Een jaarlijks feest waarin Maria geëerd werd groeide geleidelijk uit tot een herdenking van de dood van Maria dat 'Dormitio Mariae' werd genoemd (“de ontslaping van Maria”). Terwijl dit gebruik zich naar het Westen verspreidde, werd steeds meer nadruk gelegd op de opstanding van Maria en de verheerlijking van niet alleen Maria’s lichaam, maar ook haar ziel. De naam van het feest werd nu veranderd in Assumptie. Dit feest wordt nog steeds, net als in de Middeleeuwen, op 15 Augustus in acht genomen. De Maria-Tenhemelopneming werd in 1950 door Paus Pius XII als een officieel dogma van de Rooms-katholieke Kerk ingesteld.

De Bijbel vertelt ons hoe zowel Enoch als Elia in de Hemel worden “opgenomen” (Genesis 5:24; 2 Koningen 2:11). Daarom is het niet onmogelijk dat God hetzelfde met Maria zou kunnen hebben gedaan. Het is niet verkeerd om te geloven dat God Maria in de hemel “opnam”. Het probleem is dat er geen Bijbelse basis bestaat voor de assumptie van Maria. De dood van Maria is niet in de Bijbel vastgelegd en na het eerste hoofdstuk van het boek Handelingen wordt zij ook niet meer genoemd. De doctrine van de Assumptie is het gevolg van de verheffing van Maria tot een positie die vergelijkbaar is met de positie van haar Zoon. Sommige Rooms-katholieken gaan zelfs zo ver dat zij onderwijzen dat Maria net als Jezus op de derde dag uit de dood werd opgewekt en dat zij vervolgens net als Jezus ten hemel steeg. Het Nieuwe Testament leert ons dat Jezus op de derde dag (Lucas 24:7) lichamelijk uit de dood werd opgewekt en dat Hij lichamelijk naar de hemel opsteeg (Handelingen 1:9). Als we dezelfde feiten over Maria aannemen, dan kennen we haar feitelijk enkele eigenschappen van Christus toe. Hoewel het idee van de Hemelvaart van Maria op zich niet ketters is, is deze doctrine in de Rooms-katholieke Kerk een belangrijke stap naar de reden waarom Maria vereerd, aanbeden en geprezen wordt en waarom er tot haar gebeden wordt. Het onderwijzen van de Maria-Tenhemelopneming is een eerste stap om haar gelijk te stellen aan Christus, wat in essentie hetzelfde is als verkondigen dat Maria een godheid zou zijn.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is de Maria-Tenhemelopneming?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries