settings icon
share icon
Vraag

Hoe zag Jezus er uit?

Antwoord


De Bijbel geeft geen enkele lichamelijke beschrijving van Christus. De beste benadering van een omschrijving vinden we in Jesaja 53:2b: “Onopvallend was zijn uiterlijk, hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren.” Dit vertelt ons alleen maar dat het uiterlijk van Jezus was zoals dat van elke andere man – Hij zag er alledaags uit. Jesaja profeteerde hiermee dat de komende lijdende Dienaar zou opstaan uit nederige omstandigheden, en geen van de gebruikelijke kenmerken van koninklijke afkomst zou vertonen, waardoor Zijn ware identiteit alleen zichtbaar zou zijn voor mensen die Hem in geloof als hun Redder konden herkennen.

Jesaja beschrijft verder het uiterlijk van Christus zoals Hij eruit zou zien toen Hij gegeseld werd vóór Zijn kruisiging. “Zo gruwelijk, zo onmenselijk was zijn aanblik, zijn uiterlijk had niets meer van een mens” (Jesaja 52:14). Deze woorden beschrijven de onmenselijke wreedheid die Hij te lijden had tot het punt, dat Hij er niet meer als een mens uitzag (Matteüs 26:67, 27:30; Johannes 19:3). Hij zag er zo vreselijk toegetakeld uit dat mensen in ontzetting naar Hem keken.

De meeste beelden die we vandaag de dag van Jezus hebben kloppen waarschijnlijk niet. Jezus was Joods, dus Hij had waarschijnlijk een donkere huid, donkere ogen en donker haar. Dat lijkt niet op de blonde, blanke Jezus met blauwe ogen die we in veel moderne afbeeldingen zien. Een ding is duidelijk: als het voor ons belangrijk zou zijn om te weten hoe Hij er werkelijk uitzag, zouden Matteüs, Petrus en Johannes, die drie jaar bij Hem waren, ons zeker een goede beschrijving hebben kunnen geven. Zoals ook Zijn eigen broers Jakobus en Judas dat zouden hebben kunnen doen. Maar deze schrijvers van het Nieuwe Testament geven geen bijzonderheden over Zijn uiterlijke kenmerken.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe zag Jezus er uit?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries