settings icon
share icon
Vraag

Wat gebeurde er tijdens de kindertijd van Jezus?

Antwoord


Met uitzondering van Lucas 2:41-52 vertelt de Bijbel ons niets over de jeugd van Jezus. Door dit voorval weten we wel enkele dingen over de kindertijd van Jezus. Ten eerste was Hij de zoon van godvruchtige ouders. Zoals voor hun geloof vereist was, maakten Jozef en Maria de jaarlijkse pelgrimsreis naar Jeruzalem voor het Pesachfeest. Bovendien namen ze hun twaalfjarige zoon mee om Zijn eerste Feest ter voorbereiding op Zijn Bar Mitswa te vieren (Bar Mitswa vindt plaats op dertienjarige leeftijd, wanneer Joodse jongens hun overgang naar volwassenheid vieren). We zien een jongen zoals jongens in die tijd waren, in een gezin zoals gezinnen in die tijd waren.

We zien in dit verhaal ook dat Jezus niet ondeugend of ongehoorzaam was, toen Hij in de tempel achterbleef . Dit was een vanzelfsprekend gevolg van Zijn wetenschap dat Hij zich moest wijden aan Zijn Vaders zaken. Dat Hij de tempelleraren verbaasde met Zijn wijsheid en kennis getuigt van Zijn buitengewone bekwaamheden, terwijl Zijn aandacht voor en vragen aan de ouderen lieten zien dat Hij alle respect voor hen had, en zich opstelde als leerling, zoals paste bij een kind van Zijn leeftijd.

Vanaf dit voorval tot Zijn doop toen Hij dertig was, weten we alleen van Jezus’ jeugd dat Hij Jeruzalem verliet en terugkeerde naar Nazareth met Zijn ouders en hen “gehoorzaam was” (Lucas 2:51). Hij vervulde Zijn plicht aan Zijn aardse ouders in overeenstemming met het vijfde gebod, een essentieel onderdeel van de volmaakte gehoorzaamheid aan de wet van Mozes die Hij ten behoeve van ons gegeven had. Verder weten we alleen het volgende: “Jezus groeide verder op en zijn wijsheid nam nog toe. Hij kwam steeds meer in de gunst bij God en de mensen" (Lucas 2:52).

Blijkbaar vond God dat dit alles is wat wij hoeven te weten. Er zijn sommige deuterocanonieke geschriften die verhalen bevatten over de jeugd van Jezus (het Evangelie van Thomas, bijvoorbeeld). Maar wij kunnen op geen enkele wijze weten of er iets van deze verhalen waar en betrouwbaar is. God verkoos ons niet veel te vertellen over de jeugd van Jezus – dus we moeten maar op Hem vertrouwen dat Hij ons alles verteld heeft wat we moeten weten.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat gebeurde er tijdens de kindertijd van Jezus?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries