settings icon
share icon
Vraag

God tegen Satan – als God almachtig is, waarom doodt Hij Satan dan niet gewoon?

Antwoord


Een van de mysteries van het Christelijke leven is waarom God Satan niet meteen vernietigd heeft nadat Satan zondigde. We weten dat God Satan op een dag zal verslaan door hem in de vuurpoel te werpen, waar hij voor eeuwig dag en nacht gefolterd zal worden (Openbaring 20:10), maar soms vragen we ons af waarom God Satan niet alvast vernietigd heeft. Misschien zullen we nooit weten wat Gods reden hiervoor precies is, maar we weten wel enkele zaken over Zijn natuur.

Ten eerste weten we dat God absoluut soeverein is over de gehele schepping, en daar valt Satan ook onder. Het is zeker zo dat Satan en zijn demonen veel onheil aanrichten in de wereld, maar ze krijgen maar beperkt de vrijheid. We weten ook dat God alles vanaf het begin der tijden tot het eind gepland heeft. Niets kan Zijn plannen dwarsbomen, en alles verloopt precies volgens Zijn plan. “De HEER van de hemelse machten heeft gezworen: ‘Voorwaar, het zal gaan zoals Ik heb bepaald, het zal gebeuren zoals Ik heb besloten’” (Jesaja 14:24).

Ten tweede: “wij weten dat voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn, alles bijdraagt aan het goede” (Romeinen 8:28). Wat God dan ook in petto heeft voor Satan, dat plan zal de best mogelijke optie zijn. Aan Gods volmaakte toorn en gerechtigheid zal voldaan worden, en Zijn perfecte rechtvaardigheid zal verheerlijkt worden. Wie van Hem houdt en wacht op de vervulling van Zijn plan zal enorm verheugd zijn om deel uit te maken van dat plan, en zal Hem prijzen en verheerlijken op het moment dat wij Zijn plan verwezenlijkt zien worden.

Ten derde weten we dat als we vraagtekens zetten bij Gods plan en de timing van dat plan, we vraagtekens zetten bij God Zelf, bij Zijn oordeel, Zijn persoonlijkheid en Zijn natuur. Het is niet verstandig om te twijfelen aan Zijn recht om te doen en te laten wat Hij wil. De schrijver van Psalmen vertelt ons: “Gods weg is volmaakt” (Psalm 18:31). Het plan dat ontspringt aan het brein van de almachtige Heer, is het bestmogelijke plan, wat het ook is. Inderdaad kunnen wij niet verwachten dat we Hem volkomen zullen kunnen begrijpen, zoals Hij ons in herinnering brengt in Jesaja 55:8-9: “Mijn plannen zijn niet jullie plannen, en jullie wegen zijn niet Mijn wegen – spreekt de HEER. Want zo hoog als de hemel is boven de aarde, zo ver gaan Mijn wegen jullie wegen te boven, en Mijn plannen jullie plannen”. Maar onze verantwoordelijkheid aan God blijft om Hem te gehoorzamen, Hem te vertrouwen, en ons te onderwerpen aan Zijn wil, of we die nu begrijpen of niet. Ten aanzien van Zijn timing voor de ondergang van Satan is Gods plan het beste plan, omdat het Zijn plan is.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

God tegen Satan – als God almachtig is, waarom doodt Hij Satan dan niet gewoon?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries