settings icon
share icon
Vraag

Moet een Christen zich laten verzekeren?

Antwoord


Christenen worstelen vaak met de vraag of ze zich moeten laten verzekeren, en of een verzekering nemen geen daad van ongeloof is. Dit is een gezonde worsteling, en gelovigen moeten dan ook de Schriften onderzoeken en een antwoord bedenken dat Bijbels gezien verantwoord is.

Laten we ten eerste vaststellen dat verzekeringen niet specifiek genoemd worden in de Bijbel. Wanneer iets niet specifiek genoemd wordt in Gods Woord, moeten we uit de beschikbare principes en leerstellingen van het hele getuigenis van de Schrift een conclusie trekken. Na het verzamelen van alle toepasbare Bijbelse principes, zullen verschillende gelovigen tot verschillende persoonlijke overtuigingen komen. Romeinen 14 zegt dat we in zulke situaties respect moeten tonen voor elkaars overtuiging. In hetzelfde hoofdstuk wordt ons verteld dat gelovigen zelf verantwoordelijk zijn voor het komen tot een overtuiging (Romeinen 14:5). Het woordgebruik van de tekst toont aan, dat we het Woord van God grondig dienen te bestuderen en dan vrome persoonlijke overtuigingen moeten vormen. Het laatste vers van dat hoofdstuk zegt dat de uiteindelijke beslissing, wat deze ook mag zijn, een handeling vanuit geloof moet zijn.

Hier zijn enkele Bijbelse principes die ons hierbij kunnen leiden. We moeten gehoorzamen aan de overheid. Dus, wanneer we door de wet verplicht zijn om verzekeringen af te sluiten, zoals een autoverzekering, moeten we gehoorzamen. We moeten ook voor onze gezinnen zorgen. Dus, we moeten vooruitdenken wat betreft het toekomstig welzijn van ons gezin. Dit kan ook betekenen dat er voorzorgsmaatregelen worden getroffen voor het ongewenste en onvoorziene sterven van een van de ouders. Een levensverzekering kan gezien worden als een geloof- en vertrouwensgebrek, liefde voor geld, verstandig plannen, of mogelijk een teken van wijs rentmeesterschap over financiën. De omstandigheden en overtuigingen kunnen voor iedere persoon anders zijn voor deze zaken. God is zeker een voorstander van het vooruitdenken. Het verhaal van Jozef en zijn wijze manier van plannen redde niet alleen het land Egypte, maar ook het volk Israël en de afstammingslijn van Christus (Genesis 41).

Het komt er dus op neer dat we Gods Woord moeten bestuderen en Hem moeten vragen naar Zijn wil voor ons, op dit gebied en alle andere gebieden van ons leven. Hebreeën 11:6 vertelt ons dat het zonder geloof onmogelijk is om Hem te behagen. Dit is de kern van het vraagstuk: "Zal dit mijn hemelse Vader behagen?". Een ander vers om in gedachten te houden is Jakobus 4:17, waarin duidelijk gemaakt wordt dat we goed moeten doen zodra we de kans krijgen, en dat we anders zondigen. Een ander vers dat met deze vraag te maken heeft is 1 Timoteüs 5:8, waarin staat dat we in de eerste plaats voor ons huisgezin moeten zorgen voordat we voor andere mensen kunnen zorgen. Het afsluiten van verzekeringen kan een goed en passend middel zijn om deze doelen te bereiken.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Moet een Christen zich laten verzekeren?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries