settings icon
share icon
Vraag

Wat is een Christelijk wereldbeeld / Christelijke levensbeschouwing?

Antwoord


Een wereldbeeld of levensbeschouwing is een alomvattende voorstelling van de wereld vanuit een specifiek standpunt. Een Christelijk wereldbeeld is dan een alomvattende voorstelling van de wereld vanuit een Christelijk standpunt. Het wereldbeeld van een mens is zijn “totaalplaatje”, een harmonie van alles wat hij over de wereld gelooft. Het is de manier waarop hij de werkelijkheid ziet en begrijpt. Een wereldbeeld is de basis voor dagelijkse beslissingen en is daarom uitzonderlijk belangrijk.

Een appel die op een tafel ligt wordt door verschillende mensen waargenomen. Een botanist die de appel ziet, denkt na over de biologische classificatie van dit soort fruit. Een kunstenaar ziet een stilleven en maakt er een tekening van. Een groenteboer ziet een stuk handelswaar. Een kind ziet zijn lunch en eet het op. Hoe we naar een bepaalde situatie kijken wordt beïnvloed door de manier waarop we de wereld als geheel zien. Elk wereldbeeld, Christelijk en niet-christelijk, gaat op zijn minst over de volgende drie vragen:

1) waar kwamen we vandaan? (En waarom zijn we hier?)

2) wat is er mis met de wereld?

3) hoe kunnen we dit oplossen?

Tegenwoordig is het naturalisme een van de overheersende levensbeschouwingen. Het beantwoordt deze drie vragen als volgt: 1) Wij zijn het product van willekeurige handelingen van de natuur die geen echt doel hebben. 2) Wij respecteren de natuur niet zoals we zouden moeten. 3) Wij kunnen de wereld redden door middel van ecologisch beleid en natuurbehoud. Een naturalistisch wereldbeeld brengt een groot aantal verwante filosofieën voort, zoals het moreel relativisme, existentialisme, pragmatisme en utopisme.

Aan de andere kant worden deze drie vragen door een Christelijk wereldbeeld op een Bijbelse manier beantwoord: 1) Wij zijn Gods schepping, ontworpen om heerschappij over de wereld te hebben en om met Hem in gemeenschap te leven (Genesis 1:27-28; 2:15). 2) Wij hebben tegen God gezondigd en zo de hele wereld aan een vloek onderworpen (Genesis 3). 3) God heeft de wereld Zelf hiervan verlost door de offergave van Zijn Zoon, Jezus Christus (Genesis 3:15; Lucas 19:10) en zal in de toekomst de schepping herstellen tot de vroegere perfecte toestand (Jesaja 65:17-25). Een Christelijke levensbeschouwing leidt tot een geloof in morele absolute waarden, wonderen, menselijke waardigheid en de mogelijkheid om gered te worden.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een wereldbeeld alomvattend is. Het beïnvloedt elk aspect van het leven, van geld tot moraliteit, van politiek tot kunst. Het ware Christendom is meer dan een verzameling ideeën die in de kerk gebruikt kunnen worden. Het Christendom zoals dit in de Bijbel wordt onderwezen is een volledige levensbeschouwing. De Bijbel maakt nergens het onderscheid tussen een “religieus” en een “werelds” leven; het Christelijke leven is het enige leven dat er is. Jezus verkondigde dat Hij Zelf “de weg, de waarheid en het leven” was (Johannes 14:6) en daardoor is Hij onze levensbeschouwing geworden.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is een Christelijk wereldbeeld / Christelijke levensbeschouwing?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries