settings icon
share icon
Vraag

Wat is Bijbelse numerologie?

Antwoord


Bijbelse numerologie betreft het bestuderen van getallen in de Bijbel. Twee van de meest voorkomende getallen in de Bijbel zijn 7 en 40. Het cijfer 7 staat voor voltooiing of vervolmaking (Genesis 7:2-4; Openbaring 1:20). Het wordt vaak “Gods cijfer” genoemd, omdat Hij de Enige is die volmaakt en compleet is (Openbaring 4:5; 5:1, 5-6). Het cijfer 3 wordt ook gezien als het cijfer van Goddelijke perfectie: de Drievuldigheid bestaat uit Vader, Zoon en Heilige Geest.

Het getal 40 wordt vaak gezien als het “getal van beproeving of berechting”. Zo zwierven bijvoorbeeld de Israëlieten 40 jaar door de woestijn (Deuteronomium 8:2-5); Mozes verbleef 40 dagen op de berg (Exodus 24:18); Jona waarschuwde Nineve dat het oordeel over 40 dagen zou volgen (Jona 3:4); Jezus werd 40 etmalen op de proef gesteld (Matteüs 4:2) en er waren 40 dagen tussen de opstanding van Jezus en Zijn hemelvaart (Handelingen 1:3). Een ander getal dat in de Bijbel herhaald wordt is 4, het getal van de schepping: noord, zuid, oost, west; vier seizoenen. Het cijfer 6 wordt gezien als het cijfer van de mens: de mens werd geschapen op de 6e dag; de mens werkt slechts 6 dagen. Een ander voorbeeld waarbij de Bijbel een getal gebruikt om iets aan te duiden is in Openbaring hoofdstuk 13, waarin staat dat het getal van de antichrist 666 is.

Of deze getallen werkelijk betekenis hebben wordt nog steeds bediscussieerd. De Bijbel lijkt getallen in patronen te gebruiken of om geestelijke waarheid te onderrichten. Maar veel mensen hechten teveel belang aan “Bijbelse numerologie” wanneer ze proberen om een speciale betekenis te vinden achter elk getal in de Bijbel. Vaak is een getal in de Bijbel gewoon een getal. God roept ons niet op om te zoeken naar geheime betekenissen, verborgen boodschappen of codes in de Bijbel. Er is meer dan genoeg duidelijke waarheid in de Schrift om in al onze behoeften te voorzien en ons “compleet en gedegen toegerust voor alle goede werken” (2 Timoteüs 3:16) te maken.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is Bijbelse numerologie?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries