settings icon
share icon
Vraag

Bevat de Bijbel fouten, tegenstrijdigheden of discrepanties?

Antwoord


Als je de Bijbel leest, zonder een vooringenomenheid om naar fouten op zoek te gaan –dan zul je ontdekken dat het een samenhangend, consequent, en relatief gemakkelijk te lezen boek is. Jazeker, er zijn moeilijke passages. Jazeker, er bestaan verzen die elkaar lijken tegen te spreken. We moeten niet vergeten dat de Bijbel over een periode van ongeveer 1500 jaar door ongeveer 40 verschillende auteurs werd geschreven. Elke schrijver schreef met een andere stijl, vanuit een ander perspectief, voor een ander publiek, met een verschillend doel voor ogen. We kunnen dan inderdaad wat verschillen verwachten! Maar, een verschil is geen tegenstrijdigheid. Het kan slechts een fout genoemd worden als er absoluut geen denkbare manier bestaat waarop de verzen of passages met elkaar verzoend kunnen worden. Zelfs als een antwoord op dit moment niet beschikbaar is, dan betekent dat nog niet dat er geen antwoord bestaat. Velen hebben zogenaamde fouten in de Bijbel weten te vinden met betrekking tot de geschiedenis of de geografie, alleen om later te ontdekken dat de Bijbel gelijk had toen meer archeologisch bewijs werd ontdekt.

Op onze Engelstalige website krijgen we vaak vragen als: “Leg mij eens uit hoe deze verzen elkaar niet tegenspreken!” of “Kijk, dit is een fout in de Bijbel!” We moeten toegeven dat sommige zaken die door mensen naar voren worden geschoven moeilijk te beantwoorden zijn. Maar, wij beweren dat er gepaste en intellectueel aannemelijke antwoorden bestaan op elke vermeende tegenstrijdigheid of fout in de Bijbel. Er zijn boeken en websites die “alle fouten in de Bijbel” opnoemen. De meeste mensen gebruiken deze plaatsen eenvoudigweg om ammunitie te vergaren – zij hebben deze vermeende fouten niet zelf ontdekt. Er bestaan ook boeken en websites die elk van deze vermeende fouten weten te weerleggen. Het meest droeve is dat de meeste mensen die de Bijbel aanvallen niet werkelijk geïnteresseerd zijn in een antwoord – het enige dat ze willen doen is aanvallen. Veel “Bijbel-aanvallers” zijn zich zelfs bewust van de antwoorden, maar ze gaan gewoon door met het steeds maar weer naar voren brengen van dezelfde oppervlakkige aanvallen.

Nou, wat moet je dan doen als iemand je benadert met een vermeende fout in de Bijbel? (1) Bid en bestudeer de Schriftteksten en kijk of er een eenvoudige oplossing bestaat. (2) Voer onderzoek uit met behulp van Bijbelcommentaren, boeken die “ter verdediging” van de Bijbel zijn geschreven en de beschikbare websites over Bijbels onderzoek. (3) Vraag je pastors / kerkleiders om te zien of zij een oplossing hebben. (4) Als er nog steeds geen duidelijk antwoord is nadat je de stappen (1), (2) en (3) hebt gevolgd – vertrouw dan op God dat Zijn Woord waar is en dat er een oplossing is die gewoonweg nog niet is gevonden (2 Timoteüs 2:15; 3:16-17).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Bevat de Bijbel fouten, tegenstrijdigheden of discrepanties?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries