settings icon
share icon
Vraag

Wat zegt de Bijbel over euthanasie?

Antwoord


Euthanasie kan een lastige zaak zijn. Er zijn twee lastige afwegingen die men moet maken. Aan de ene kant willen we niet het leven van een ander in eigen handen nemen en het voortijdig beëindigen. Aan de andere kant, op welk moment staan we simpelweg toe dat iemand sterft en ondernemen we geen verdere actie om het leven te behouden?

De dwingende waarheid die stelt dat God tegen euthanasie is, is Zijn soevereiniteit. We weten dat de lichamelijke dood onvermijdelijk is (Psalm 89:48; Hebreeën 9:27). Maar alleen God is soeverein over wanneer en hoe de dood van een mens plaats vindt. Job getuigt in Job 30:23: “Ja, ik weet: Gij voert mij ten dode, naar de verzamelplaats van al wat leeft”. Prediker 8:8 verkondigt: “Geen mens heeft macht over de wind om hem tegen te houden; en niemand heeft macht over de dag des doods”. God heeft het laatste woord over de dood (zie ook 1 Korintiërs 15:26, 54-56; Hebreeën 2:9, 14-15; Openbaring 21:4). Euthanasie is de menselijke manier om die autoriteit van God over te nemen.

De dood is een natuurlijke gebeurtenis. Soms staat God toe dat een mens lang moet lijden voordat de dood intreedt; soms wordt het lijden van de mens verkort. Niemand houdt van lijden, maar dat rechtvaardigt de beslissing over de dood van een ander niet. Vaak wordt het doel van God duidelijk gemaakt door iemands lijden. “Wees goedsmoeds in tijd van voorspoed, maar denk op de kwade dag: ook deze heeft God gemaakt evenzeer als die” (Prediker 7:14). Romeinen 5:3 leert dat verdrukking volharding voortbrengt. God geeft om mensen die roepen om de dood om hun lijden te beëindigen. God geeft het leven een doel tot het eind. Alleen God weet wat het beste is, en Zijn tijdschema, zelfs wat iemands dood betreft, is perfect.

Tegelijkertijd gebied de Bijbel ons niet om alles te doen wat we kunnen om iemand in leven te houden. Als een mens alleen in leven gehouden wordt door machines, is het niet immoreel om de machines uit te zetten en hem of haar toe te staan te sterven. Als een mens zich langdurig in een aanhoudende vegetatieve staat bevindt, zou God geen aanstoot nemen aan het verwijderen van slangetjes/machines die het lichaam van hem of haar in leven houden. Zou God dat mens in leven willen houden, is Hij prima in staat dat te doen zonder de hulp van voedingssondes en/of machines.

Het nemen van zo’n beslissing is heel moeilijk en pijnlijk. Het is nooit makkelijk om de dokter te vertellen om de machine stil te zetten die een geliefde in leven houdt. Het zou nooit ons doel moeten zijn om voortijdig een leven te beëindigen, maar tegelijkertijd hoeven we ook niet extreem ver te gaan om het leven te behouden. Het beste advies voor iemand die met deze beslissing kampt, is te bidden naar God om wijsheid (Jacobus 1:5).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zegt de Bijbel over euthanasie?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries