settings icon
share icon
Vraag

Wat is Aswoensdag?

Antwoord


Aswoensdag is de dag waarop de Vastentijd begint. Deze vindt veertig dagen vóór Goede Vrijdag plaats. De “officiële” benaming voor Aswoensdag is “de Dag van de As”. Deze dag kwam bekend te staan als Aswoensdag, omdat de dag veertig dagen voor Goede Vrijdag altijd een Woensdag is. De Bijbel vermeldt Aswoensdag niet.

De Vastentijd is bedoeld als een tijd waarin zondige activiteiten en gewoonten worden achtergelaten. Aswoensdag is de “aanvang” van deze periode van berouw. De Bijbel bevat talrijke verslagen over mensen die “stof en as” gebruiken als een symbool voor berouw en/of rouw (Genesis 18:27; 2 Samuël 13:19; Ester 4:1; Job 2:8; Daniël 9:3; Matteüs 11:21). Traditioneel wordt het symbool van het kruis met as op iemands voorhoofd aangebracht, als voorstelling van zijn of haar identificatie met Jezus Christus. Een soortgelijk idee wordt vermeld in Openbaring 7:3; 9:4; 14:1 en 22:4.

Moet een Christen Aswoensdag in acht nemen? Aswoensdag wordt samen met de Vastentijd door de meeste Katholieken, de meeste orthodoxe kerkgenootschappen en enkele Protestantse kerkgenootschappen in acht genomen. Omdat de Bijbel een dergelijk gebruik nergens gebiedt of veroordeelt, staat het een Christen vrij om in gebed te beslissen of hij Aswoensdag wel of niet in acht zal nemen. Als een Christen zich door de Heer geleid voelt om Aswoensdag en/of de Vastentijd in acht te nemen, dan is het belangrijkste dat hij hierover een Bijbels perspectief heeft. Het is goed om berouwvol te zijn over zondige activiteiten. Het is goed om jezelf duidelijk als een Christen te identificeren. Maar het is onbijbels om te geloven dat God ons automatisch zou zegenen als reactie op de inachtneming van een dergelijk ritueel. God is geïnteresseerd in onze harten, niet in onze inachtneming van bepaalde rituelen. Zie Matteüs 6, verzen 1-8.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is Aswoensdag?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries