settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati jesam li zaljubljen/a?

Odgovor


Naša ljudska narav kaže nam da ljubav nije ništa više od emocije. Odluke donosimo na osnovu naših emocija, pa čak se i ženimo zato što se osjećamo »zaljubljeno«. Upravo to je razlog zašto oko polovine svih prvih brakova završi razvodom. Biblija nas uči da prava ljubav nije emocija koja može doći i proći, nego je odluka. Mi ne trebamo voljeti samo one koji vole nas, nego čak i one koji nas mrze, na isti način na koji Krist ljubi ljude koje nije lako voljeti (Luka 6,35). »Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi« (1. Korinćanima 13,4-7; D/F).

Veoma je lako u nekoga se zaljubiti, ali postoji nekoliko pitanja koja si trebate postaviti prije nego li zaključite da vas vaš »ljubavni radar« vodi u pravome smjeru. Kao prvo, je li ta osoba kršćanin ili kršćanka, što znači je li predala svoj život Kristu i pouzdala se isključivo u njega za spasenje? Isto tako, onaj koji želi dati svoje srce i emocije jednoj osobi treba se najprije pitati je li spreman staviti tu osobu ispred svih drugih ljudi, a njihov odnos nakon što se vjenčaju staviti odmah iza svoga odnosa s Bogom? Biblija nam kaže da dvoje ljudi vjenčanjem postaje jedno tijelo (Postanak 2,24, Matej 19,5).

Potom treba razmotriti jeste li vi sami dobar kandidat za potencijalnog bračnog druga. Jeste li već stavili Boga na prvo i najvažnije mjesto u svome životu? Jeste li spremni dati svoje vrijeme i energiju kako biste pomogli da taj odnos, i možda brak, potraje cijeli život? Jeste li netko za koga biste se vi sami željeli vjenčati? Ne postoji mjerničko uže pomoću kojega bismo mogli odrediti jesmo li zaljubljeni, ali važno je razaznati slijedimo li naše sirove emocije ili pak Božju volju u našem životu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati jesam li zaljubljen/a?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries