settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati je li što grijeh?

Odgovor


Ovo pitanje obuhvaća dvije stvari. (1) Postoje stvari koje Biblija posebno navodi i naziva grijehom. Evo nekoliko primjera biblijskih citata u kojima se navode različiti grijesi: Izreke 6,16-19; Galaćanima 5,19-21; 1. Korinćanima 6,9-10. Nema sumnje da Sveto pismo te radnje opisuje kao grješne stvari koje Bog ne odobrava. Umorstvo, preljub, laganje, krađa itd. – nema sumnje da Biblije te stvari smatra grijehom.

(2) Teže je odrediti što je grijeh u područjima koja Biblija ne oslovljava. Kada Biblija ne govori o nekoj temi, onda nam daje neka opća načela da nas vode. (a) Kada se ne možemo pozvati na neki određeni odlomak iz Svetoga pisma, umjesto da se pitamo je li nešto pogrešno, bolje je pitati se jesmo li sigurni da je dobro. Biblija nam, na primjer, nalaže »iskljupljujte vrijeme« (Kološanima 4,5). Naših nekoliko dana ovdje na zemlji toliko su kratki i dragocjeni, u odnosu na vječnost, da nikada ne bismo smjeli trošiti vrijeme na sebične stvari, već ga koristiti samo na ono što je »korisno, na izgradnju« (Efežanima 4,29).

(b) Dobar način na koji to možemo utvrditi jest zapitati se možemo li, u dobroj savjesti, zamoliti Boga da blagoslovi i upotrijebi određenu aktivnost za njegove naume. »Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju« (1. Korinćanima 10,31). Postoji li ikakva sumnja hoće li nešto ugoditi Bogu ili neće, od toga je onda najbolje odustati. »A sve što se ne čini po čvrstom uvjerenju grijeh je« (Rimljanima 14,23). (c) Trebamo imati na umu da je Bog otkupio naše tijelo i našu dušu, te da oni pripadaju njemu. »Ili zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga? Ne znate li da ne pripadate sami sebi jer ste kupljeni?« (1. Korinćanima 6,19. 20). Ova veličanstvena istina trebala bi imati velik utjecaj na ono što činimo i gdje se krećemo u našim tijelima.

(d) Moramo procijeniti naša djela ne samo u odnosu na Boga nego i u odnosu na način na koji utječu na našu obitelj, prijatelje i druge ljude općenito. Čak i ako nešto nama osobno ne škodi, ukoliko na štetan način utječe na druge, pogrešno je. »Dobro je ne jesti meso i ne piti vino i ništa ne činiti zbog čega posrće brat tvoj. ... Mi jaki moramo podnositi slabosti slabih, a ne sami sebi ugađati« (Rimljanima 14,21; 15,1). (e) Na kraju, imajte na umu da Isus Krist je naš Gospodin i Spasitelj, i da ništa drugo ne smije imati prednost pred našem suobličavanju njegovoj volji. Ni jednoj navici ni rekreaciji, kao ni ambiciji ne smije se dopustiti da ima prekomjeran nadzor nad našim životima – jedino Krist ima tu vlast. »Sve mi je dopušteno... – Ali ja neću ničemu robovati« (1. Korinćanima 6,12). »I što god htjednete reći ili učiniti, neka sve bude u ime Gospodina Isusa!« (Kološanima 3,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati je li što grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries