settings icon
share icon
Pitanje

Koji su znakovi prave spasonosne vjere?

Odgovor


Ovo je jedno od najvažnijih pitanja u kršćanskom životu. Mnogi vjernici sumnjaju u svoje spasenje zbog toga što ne vide znakove prave vjere u svojim životima. Postoje oni koji kažu da nikada ne bismo trebali sumnjati u našu odluku da slijedimo Krista, ali Biblija nas potiče da sami sebe preispitujemo jesmo li doista „u vjeri“ (2. Korinćanima 13,5). Srećom, Bog nam je dao dovoljno uputa kako možemo sigurno znati da imamo vječni život. Prva Ivanova poslanica zapravo je napisana u tu svrhu, kao što stoji u 1. Ivanovoj 5,13: „Ovo napisah vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da biste znali da imate život vječni i da biste vjerovali u ime Sina Božjega.“ (VB)

U 1. Ivanovoj postoji niz testova koje možemo koristiti kako bismo ispitali sebe i svoju vjeru. Dok ih gledamo, zapamtite da nitko neće sve njih savršeno ispunjavati cijelo vrijeme, ali bi trebali otkriti dosljedan trend koji karakterizira naše živote kako rastemo u milosti.

1. Uživate li u zajedništvu s Kristom i Njegovim otkupljenim ljudima? (1. Ivanova 1,3)

2. Bi li ljudi rekli da hodate u svjetlu ili da hodate u tami? (1. Ivanova 1,6-7)

3. Priznajete li svoje grijehe? (1. Ivanova 1,8)

4. Jeste li poslušni Božjoj Riječi? (1. Ivanova 2,3-5)

5. Pokazuje li vaš život da volite Boga, a ne svijet? (1. Ivanova 2,15)

6. Karakterizira li vaš život „činjenje onog što je ispravno“? (1. Ivanova 2,29)

7. Nastojite li održavati život čistim? (1. Ivanova 3,3)

8. Vidite li tendenciju opadanja grijeha u svom životu? (1. Ivanova 3,5-6) [Napomena: ovo ne znači potpuna odsutnost grijeha, već da ne nastavljate u grijehu kao životnom stilu.]

9. Pokazujete li ljubav prema drugim kršćanima? (1. Ivanova 3,14)

10. Ljubite li samo riječju i jezikom ili djelom i istinom? (1. Ivanova 3,18-19)

11. Čuvate li čistu savjest? (1. Ivanova 3,21)

12. Doživljavate li pobjedu u vašem kršćanskom hodu? (1. Ivanova 5,4)

Ako ste u stanju na ova pitanja (ili većinu njih, dok na ostalima radite) istinito odgovoriti sa „Da“, onda vaš život nosi plod istinskog spasenja. Isus je rekao da će nas po našim plodovima prepoznati kao Njegove učenike (Matej 7,20). Besplodne grane – one koji ispovijedaju vjeru, a ne pokazuju plod Duha (Galaćanima 5,22-23) uklanjaju se i bacaju u oganj (Ivan 15,2). Prava vjera jest ona koja ne samo da vjeruje u Boga (i đavli to isto čine - Jakovljeva 2,19), već vodi u otvoreno priznanje grijeha i poslušnost Kristovim zapovijedima. Zapamtite, spašeni smo milošću po vjeri, a ne po našim djelima (Efežanima 2,8-9), ali naša djela trebaju prikazati stvarnost našeg spasenja (Jakovljeva 2,17-18). Prava spasonosna vjera će uvijek proizvesti djela; vjera koja je neprestano bez djela uopće nije vjera i ne spašava nikoga.

Osim ovih potvrda, moramo se sjetiti Božjih obećanja i stvarnosti ratovanja u kojoj se nalazimo. Sotona je stvaran jednako kao i Isus Krist, i on je veliki neprijatelj naših duša. Kada se okrenemo Kristu, Sotona će tražiti svaku priliku da nas prevari i porazi. Pokušat će nas uvjeriti da smo nedostojni grešnici ili da je Bog odustao od nas. Kada smo u Kristu, imamo sigurnost da nas On čuva. U Ivanu 17,11, sam Isus je za nas molio: „Oče sveti, sačuvaj u imenu svojemu one koje si mi dao, da budu jedno kao što smo i mi.“ Dalje je u 15. stihu molio: „da ih očuvaš oda zla.“ U Ivanu 10,27-29, Isus je rekao: „Ovce moje slušaju glas moj; i ja ih poznajem, i one me slijede. I ja im dajem život vječni te neće propasti dovijeka, i nitko ih neće ugrabiti iz ruke moje. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od sviju. I nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Oca mojega.“ (VB) Ako čujete i slušate Isusov glas, onda ste jedna od Njegovih ovaca, i On vas nikada neće ispustiti. Isus je ovdje riječima dao prekrasnu sliku toga kako kršćane sigurno čuva ljubav Njegovih ruku oko kojih su omotane ruke svevišnjeg Oca, dajući nam time dvostruku sigurnost u vječno spasenje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su znakovi prave spasonosne vjere?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries