settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje hebrejske riječi ruach?

Odgovor


Hebrejski ruach znači „vjetar“, „dah“ ili „duh“. Odgovarajuća grčka riječ je pneuma. Obje se riječi obično koriste u stihovima koji se odnose na Duha Svetoga. Prva upotreba riječi u Bibliji pojavljuje se u drugom stihu: „Duh je Božji [Ruach Elohim] lebdio nad vodama“ (Postanak 1,2). U Postanku 6,17 ruach se prevodi kao „dah života“. Postanak 8,1 koristi ruach za opis „vjetra“ koji je Bog poslao nad Zemlju da povuče potopne vode. Sve u svemu, riječ ruach nalazi se gotovo 400 puta u Starom zavjetu.

Često kada Stari zavjet govori o „Duhu Gospodnjem“ ili „Duhu Božjem“, riječ za „Duh“ je ruach. Upotreba ruacha kao „duha“ kada nije povezana s Bogom obično se odnosi na ljudski duh. To može značiti stvarni duh čovjeka (nematerijalni dio ljudi srodan duši) ili nečije raspoloženje, emocionalno stanje ili opću dispoziciju. Ruach kao „dah“ ili „vjetar“ može biti referenca na doslovni dah ili vjetar, ili može poprimiti figurativno značenje kao što je u idiomu „samo dah“.

Božji Ruach je izvor života. Ruach Božji je Onaj koji daje život svemu stvorenome. Mogli bismo reći da je Božji Ruach stvorio svaki drugi (nebožanski) ruach koji postoji. Sva živa bića duguju dah života Stvaralačkom Božjem Duhu. Mojsije izričito iznosi ovu istinu: „Bog duhova [ruacha] svega tijela“ (Brojevi 27,16). Job je također razumio ovu istinu: „Dokle god je dah moj u meni i duh [ruach] Božji u mojim nosnicama“ (Job 27,3). Kasnije Elihu govori Jobu: „Duh Božji mene je načinio i dah Svesilnoga život mi je dao“ (Job 33,4).

Bog je upotrijebio izraz Ruach Jahve u svom obećanju da će Mesija biti osnažen Duhom Svetim: „Na njemu će duh GOSPODINOV počivati, duh mudrosti i razboritosti, duh savjeta i moći, duh znanja i straha GOSPODINOVA“ (Izaija 11,2; vidi također Izaija 42,1). Ovo se proročanstvo ispunilo u Isusu; na Njegovom krštenju u rijeci Jordan, Ivan je vidio „Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj“ (Matej 3,16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje hebrejske riječi ruach?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries