settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje imena Isus? Što znači ime Isus?

Odgovor


Ako je ikada neko ime bilo puno značaja, onda je to ime Isus. Sveto pismo kaže da je Isusu dano „ime koje je iznad svakoga imena: da se Isusovu imenu prigne svako koljeno nebeskih, zemaljskih i podzemaljskih bića“ (Filipljanima 2,9-10). Zašto je ime našeg Gospodina tako snažno? Što znači ime Isus?

Ime Isus, najavljeno Josipu i Mariji preko anđela (Matej 1,21; Luka 1,31), znači „Jahve spašava“ ili „Jahve je spasenje“. Transliterirano s hebrejskog i aramejskog, ime je Ješua. Ova riječ je kombinacija Ya, skraćenica za Jahve, ime Izraelovog Boga (Izlazak 3,14); i glagol yasha, što znači „izbaviti“, „osloboditi“ ili „spasiti“.

Ime Isus bilo je vrlo popularno u Judeji u prvom stoljeću. Iz tog razloga, našeg Gospodina često su nazivali „Isus iz Nazareta“, ističući ga po domu iz djetinjstva, gradu Nazaretu u Galileji (Matej 21,11, Marko 1,24, Luka 18,37, Ivan 1,45, Ivan 19,19, Djela 2,22). Unatoč svojoj uobičajenosti, ime Isus je izuzetno značajno. Isusa je Bog poslao s određenom svrhom, a Njegovo osobno ime svjedoči o toj misiji. Baš kao što je Ješua/Jošua u Starom zavjetu vodio svoj narod do pobjede nad Kanaancima, Ješua/Isus u Novom zavjetu je vodio svoj narod do pobjede nad grijehom i njihovim duhovnim neprijateljima.

Galaćanima 4,4-5 kaže: „Ali kada je došla punina vremena, izaslao je Bog svoga Sina, rođena od žene, rođena pod Zakonom, da otkupi one koji bijahu pod Zakonom, da primimo posinjenje.“ Bog je poslao Isusa da nas spasi (Ivan 3,17). Značenje Isusova imena – „Jahve spašava“ – otkriva Njegovu misiju (spasenja i oslobođenja) i Njegov identitet kao Spasitelja svijeta. U isto vrijeme, uobičajenost Isusova imena naglašava Njegovu ljudskost i poniznost. Sin Božji lišio se svoje slave kako bi postao ponizan čovjek (Filipljanima 2,6-8).

Isusovo ime važno je zbog svog značenja i zbog toga koga predstavlja. Postoje moć i autoritet u osobi Krista Isusa, i naravno, osoba je označena imenom. Više nego s drugim imenima, Isusovo ime povezujemo s Njegovim osebujnim karakterom, kvalitetom i djelom, kao što se vidi u sljedećim biblijskim istinama:

Spasenje je samo u Isusovom imenu: „Isus je kamen koji ste vi graditelji prezreli, ali koji je postao glavni kamen ugaoni. I nema ni u kome drugom spasenja: jer nema pod nebom drugoga imena danog ljudima po kojemu se moramo spasiti“ (Djela 4,11-12; vidi također Ivan 14,6; 20,31; Djela 2,21; Joel 2,32; 1. Korinćanima 6,11; 1. Ivanova 2,12).

Oproštenje grijeha prima se po Isusovom imenu: „Za njega svjedoče svi proroci da po njegovu imenu oproštenje grijehâ prima svatko tko u njega vjeruje“ (Djela 10,43; vidi i Djela 22,16).

Vjernici se krste u ime Isusovo: „Tada im Petar reče: 'Pokajte se, i neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha i primit ćete dar Svetoga Duha“ (Djela 2,38; vidi također Matej 28,19; Djela 8,12,15-16; 10,48; 19,5).

Iscjeljenja i čudesa vršena su u ime Isusovo: „I, po vjeri u njegovo ime, to je ime dalo snagu ovomu koga gledate i poznajete: vjera koja je po Njemu dala je ovome ovo potpuno zdravlje naočigled vama svima“ (Djela 3,16; vidi također stihove 6-8 i Djela 4,30).

Isus uči vjernike da mole u Njegovo ime; to jest, mole u Njegovom autoritetu, vrstu molitve koju bi On molio: „I što god zaištete u moje ime, učinit ću: da se proslavi Otac u Sinu. Ako bilo što zaištete u moje ime, ja ću to učiniti“ (Ivan 14,13-14; vidi također Ivan 15,16; 16,23-24).

Isus u svakom pogledu opravdava svoje ime. Ime Isus podsjeća nas na snagu, prisutnost i svrhu uskrslog Krista. Uvjerava nas da je Božja milostiva namjera da nas spasi. Naš Gospodin Isus donio je Boga čovječanstvu i sada dovodi ljude Bogu kroz spasenje koje je pribavio. U Bibliji, kad su ljudi govorili ili djelovali u Isusovo ime, činili su to kao Gospodinovi predstavnici s Njegovim autoritetom. Sam život vjernika treba živjeti u Isusovo ime (Kološanima 3,17) i na taj način dati slavu Bogu „da se proslavi ime našega Gospodina Isusa Krista u vama i vi u njemu, po milosti našega Boga i Gospodina Isusa Krista“ (2. Solunjanima 1,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje imena Isus? Što znači ime Isus?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries