settings icon
share icon
Pitanje

Kako kršćanin treba odgovoriti na zlostavljanje?

Odgovor


Biblija ne govori posebno o nasilnicima ili zlostavljanju, ali postoje mnoga biblijska načela koja se odnose na to pitanje. Prvo, važno je razumjeti što je zlostavljanje. Jednostavna definicija bila bi „korištenje superiorne snage ili moći za zastrašivanje ljudi“. Zlostavljači su oni koji vrebaju ljude za koje smatraju da su slabiji i prijete da će im nauditi, ili im stvarno naude, kako bi došli na svoje. Jasno, zlostavljanje nije pobožno. Kršćani su pozvani voljeti druge i paziti na one koji su slabiji, a ne zastrašivati ili manipulirati ljudima (Jakovljeva 1,27; 1. Ivanova 3,17-18; Galaćanima 6,9-10). S obzirom da je očigledno da kršćani ne bi smjeli biti nasilnici, kako bi kršćani trebali reagirati na zlostavljanje?

Općenito, postoje dvije situacije u kojima bi kršćanin možda trebao odgovoriti na zlostavljanje: kada je žrtva zlostavljanja i kada je svjedok zlostavljanja. Kada vas zlostavljaju, ispravan odgovor može biti okretanje drugog obraza ili samoobrana. Kad je Isus u Mateju 5,38-42 govorio o „okretanju drugog obraza“, poučio nas je da se suzdržimo od osvete osobnim udarcima. Poanta je da se uvreda ne uzvrati uvredom. Kada nas netko verbalno zlostavlja, ne uzvraćamo mu uvredama. Kada netko pokušava potvrditi svoju poziciju moći kako bi nas zastrašio ili nas prisilio na određeno ponašanje, možemo se oduprijeti njegovoj manipulaciji, a da zauzvrat ne budemo manipulativni. Ukratko, zlostavljanje zlostavljača nije biblijsko, i iskreno, nije korisno. Ipak, preporučljivo je prijaviti nasilnika nadležnim tijelima. Nije pogrešno da se dijete u školi žali učitelju na zlostavljače. Nije pogrešno da osoba prijavi prevaranta policiji. Takve radnje mogu spriječiti nasilnika da naudi drugima. Čak i kada ne uzvratimo na osobnoj razini, još uvijek možemo koristiti društvene sustave pravde.

U drugim slučajevima, osobito ako je zlostavljanje fizičko, samoobrana može biti prikladna. Biblija ne zagovara potpuni pacifizam. Božje upute Izraelu u Izlasku 22 i Isusove upute svojim učenicima da nabave mač u Luki 22 su informativne. Kršćani trebaju biti puni ljubavi i opraštati, ali ne dopuštati zlo.

Kada kršćanin primijeti zlostavljanje, možda bi bilo prikladno uskočiti i pomoći da se spriječi napad na žrtvu. Svaka situacija može biti drugačija, i mnogo puta uključivanje dodatno povećava problem, ali često je potrebna samo jedna osoba da stane na stranu slabijeg kako bi se nasilje zaustavilo i spriječilo ubuduće. Svakako, kršćanin bi mogao razgovarati sa žrtvom zlostavljanja nakon incidenta i pomoći žrtvi u svim potrebama, uključujući pomoć u prijavi incidenta.

Božja mudrost je neophodna u svim slučajevima suprotstavljanja zlostavljanju. Oni koji slijede Krista imaju Duha Svetoga koji živi u njima. On nam pomaže razumjeti Božju Riječ i može nas voditi i opremiti da budemo poslušni Bogu u bilo kojoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Također moramo uzeti u obzir svoje misli i stavove prema nasilnicima. Lako je demonizirati nasilnike i misliti o njima kao o ljudima punima mržnje. Međutim, to nije pobožan stav. Svako je ljudsko biće rođeno kao grešnik i svima nam je potrebno spasenje u Isusu (Rimljanima 3,23; 6,23). U najmanju ruku, trebali bismo se moliti da zlostavljač doživi promjenu srca i spozna Božje spasenje (1. Timoteju 2,1-4). Mnogo puta, međutim, zlostavljači se tako ponašaju iz vlastite povrijeđenosti. Možda su bili zlostavljani u prošlosti. Možda se osjećaju nesigurno, a jedini način na koji se mogu osjećati prihvatljivo sebi je omalovažavanjem drugih. Možemo suosjećati s njihovom povrijeđenošću i podijeliti s njima Božje suosjećanje, ljubav i milost, istovremeno držeći čvrste granice u odnosu na njihovo pogrešno ponašanje. Bez obzira na to je li zlostavljanje potaknuto povrijeđenošću iz prošlosti ili jednostavno grijehom, Bog je taj koji može donijeti iscjeljenje, obnovu i promjenu. Uvijek je prikladno moliti se i za nasilnike i za njihove žrtve. Slično tome, kada smo žrtve zlostavljanja, možemo otići Bogu sa svojom povrijeđenošću i tražiti Njegovu sigurnost i iscjeljenje.

Rimljanima 12,17-21 kaže: „Nikome zlo za zlo ne vraćajte. Nastojte oko onoga što je pošteno pred svim ljudima. Ako je moguće, koliko je to do vas, živite u miru sa svim ljudima. Ljubljeni, ne osvećujte se sami, nego radije dajte mjesta gnjevu; jer je pisano: 'Moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospodin.' Stoga, ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, ako je žedan, daj mu piti: jer, čineći tako, žeravicu mu ognjenu zgrćeš na glavu. Ne daj se nadvladati zlom, nego dobrim nadvladavaj zlo.“

Bog nam pokazuje nevjerojatnu milost. Isto bismo trebali pokazati drugima u načinu na koji se ponašamo – ne zlostavljanjem, već ustajanjem u obranu slabih, spremnošću da oprostimo, sprječavanjem zlostavljanja na najbolji mogući način putem odgovarajućih društvenih kanala i molitvom za one koji zlostavljaju i koji su zlostavljani. Ljubav i milost Božja dovoljni su da izliječe svaku ranu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako kršćanin treba odgovoriti na zlostavljanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries