settings icon
share icon
Pitanje

Je li zlostavljanje opravdani razlog za razvod?

Odgovor


Iako se čini očito da je zlostavljanje prihvatljiv razlog za razvod, Biblija daje samo dva razloga u kojima se dopušta razvod: prvi je u slučaju da nevjerni supružnik napusti kršćanina (1. Korinćanima 7,15), a drugi ako je jedan od partnera uključen u nevjernički stil života (Matej 5,32). Premda Bog u tim okolnostima dopušta razvod, nikad ga ne odobrava. Razumno je pretpostaviti da se dvoje kršćana koji vjeruju u Bibliju neće sporazumno razvesti, nego će prakticirati opraštanje i ljubav koje Bog besplatno daje nama. „'Jer ja mrzim razvod', veli Go¬spod, Bog Izraelov…“ (Malahija 2,16 VB).

Biblija ne govori ništa po pitanju zlostavljanja u braku kao razlogu za razvod, iako je očito da Bog prezire zlostavljanje žena od strane njihovih muževa (Kološanima 3,19; 1. Petrova 3,7; Efežanima 5,25-33). Nitko ne treba tolerirati zlostavljanje. Nitko ne bi trebao živjeti u nasilnom okruženju, bilo da se radi o članu obitelji, prijatelju, poslodavcu, skrbniku ili strancu. Fizičko zlostavljanje je protuzakonito, i ukoliko do toga dođe, odmah treba kontaktirati ovlaštene osobe.

Najbolji način da se spriječi osjećaj zarobljenosti u nasilnom braku jest da upoznate potencijalnog supružnika prije donošenja odluke o stupanju u brak. Znaci zlostavljača očituju se u njegovoj osobnosti. Ti su znakovi upozorenja uvijek prisutni, ali ih se često previdi ili čak zanemari kada nas preuzmu privlačnost i zaljubljenost. Ovi znakovi mogu uključivati iracionalnu ljubomoru, potrebu da se sve ima pod kontrolom, naglu narav, okrutnost prema životinjama, pokušaje da se drugu osobu izolira od njezinih prijatelja i obitelji, zlouporabu droge ili alkohola, te nepoštivanje partnerovih granica privatnosti, osobnog prostora ili moralnih vrijednosti.

Žena koja je zlostavljana treba odmah sebe i djecu izbaviti iz te situacije i pronaći novi privremeni dom. Ništa u Bibliji ne ukazuje na to da bi ova razdvojenost (ne razvod) u tom slučaju bila pogrešna. Iako će prijatelji i obitelj vjerojatno reći ženi da odmah podnese zahtjev za razvod, Bog mnogo više vrednuje brak nego što to čini svijet.

Jednom kada su razdvojeni, na zlostavljaču je odgovornost da potraži pomoć. Prije svega, treba tražiti Boga. „Jer svatko tko išće, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca, otvorit će se“ (Matej 7,8 VB). Nitko nema veću silu da izliječi pojedince i odnose nego što ju ima Bog. On mora biti Gospodin naših života, Gospodar naše imovine i Glava našeg domaćinstva.

I muž i žena moraju se predati Bogu, i potom razviti odnos s Njime putem Njegovog Sina, Isusa Krista. „A ovo je vječni život: da poznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i onoga koga si poslao — Isusa Krista“ (Ivan 17,3 VB). To bi trebalo biti popraćeno intenzivnim kršćanskim savjetovanjem – prvo pojedinačno, a zatim kao par, pa čak i za cijelu obitelj, ukoliko je to potrebno.

Tijekom tog vremena, žena treba dati do znanja svome mužu da ga bezuvjetno ljubi i podržava, te se više posvetiti molitvi. Iako se njezin muž mora truditi da dođe do promjene, ona ne bi trebala odustati ukoliko ispočetka pruža otpor. Međutim, ako nikada ne poduzme prvi korak, ona ne bi trebala razmišljati o tome da mu se vrati sve dok on to ne učini.

Zlostavljana supruga se ne bi trebala vratiti kući dok iskusni kršćanski savjetnik ne odluči da će obitelj biti sigurna u istoj kući s bivšim zlostavljačem. Par bi se tada zajedno trebao predati služenju i poslušnosti Bogu. Svakodnevno bi trebali provoditi individualno vrijeme s Bogom, pohađati crkvu koja se temelji na Bibliji, početi služiti Bogu, te se uključiti u male grupe za proučavanje Biblije koje odgovaraju njihovim potrebama. „Zato, ako je tko u Kristu, novi je stvor; staro prođe, gle, nasta novo sve“ (2. Korinćanima 5,17 VB)!
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li zlostavljanje opravdani razlog za razvod?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries