settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog poslao zloga duha da muči kralja Šaula?

Odgovor


„Duh Jahvin bijaše odstupio od Šaula, a jedan zao duh, od Jahve, stao ga je salijetati.” (1. Samuelova 16:14). Isti se događaj spominje i u 1. Samuelovoj 16:15-16, 23; 18:10, te 19:9. Bog je poslao demonskog, „zlog duha“, da muči Šaula. Šaul je izravno prekršio Božju zapovijed, i to dva puta (1. Samuelova 13:1-14; 15:1-35). Stoga, Bog je uzeo svoga Duha od Šaula i dozvolio je zlom duhu da ga muči. Najvjerojatnije su Sotona i demoni oduvijek htjeli napasti Šaula, a sada im je Bog jednostavno dao dopuštenje da to i učine.

To nas dovodi do povezanog pitanja—šalje li Bog danas zle duhove da muče ljude? U Novom zavjetu nalazimo primjere pojedinaca koji su za kaznu bili predavani Sotoni ili demonima. Bog je dozvolio sotonskom duhu da ispuni Ananiju i Safiru kao upozorenje i primjer ranoj crkvi (Djela 5:1-11). Bog je zapovjedio vođama crkve u Korintu da čovjeka, koji je počinio incest i preljub, „predaju Sotoni“ kako bi to uništilo njegove grješne porive a spasilo njegovu dušu (1. Korinćanima 5:1-5). Isusa je Duh odveo u pustinju da bi ga tamo đavao kušao i napastovao (Matej 4:1-11). Bog je također dozvolio glasniku Sotone da muči apostola Pavla, ne bi li ga poučio da ovisi o Božjoj milosti i moći, te da se Pavao ne bi uzoholio zbog velikog obilja duhovne istine koja mu je objavljena (2. Korinćanima 12:7).

Ako Bog danas dozvoljava zlim duhovima da muče ljude, to čini imajući kao cilj naše dobro i svoju slavu (Rimljanima 8:28). Premda su demoni zli, oni se još uvijek nalaze pod Božjim suverenim nadzorom. Kao što je bio slučaj u Jobovu slučaju, Sotona i njegovi sluge mogu učiniti samo ono što im Bog dozvoli (Job 1:12; 2:6). Oni nikada ne djeluju nezavisno od Božje suverene i savršene volje i svrhe. Ako vjernici misle da ih napadaju demonske sile, prva reakcija trebalo bi biti pokajanje za bilo koji poznati grijeh. Zatim bismo trebali moliti mudrost da razumijemo što trebamo naučiti iz te situacije. Nakon toga, trebamo se predati bilo čemu što je Bog dozvolio u našem životu, s pouzdanjem da će to rezultirati našom izgradnjom u vjeri i Božjom slavom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je Bog poslao zloga duha da muči kralja Šaula?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries