settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se zajednički život prije braka smatra životom u grijehu?

Odgovor


Na ovo bi se pitanje moglo puno lakše odgovoriti kad bi Biblija jasno izjavila nešto poput „zajednički život prije braka ili izvan braka jest život u grijehu“. Budući da Biblija ne daje takvu konačnu izjavu, mnogi (uključujući i one koji se izjašnjavaju kao kršćani) tvrde da zajednički život izvan braka ne znači život u grijehu. Možda je razlog zašto Biblija ne daje konkretnu izjavu taj što je u biblijska vremena dogovor nevjenčanih ljudi koji su živjeli kao muž i žena bio relativno rijedak, posebno među Židovima i kršćanima. U svrhu ovog članka, kada govorimo o zajedničkom životu, misli se na zajednički život u smislu življenja kao muž i žena, uključujući seksualne odnose, bez vjenčanja. Ne mislimo na muškarca i ženu koji žive u istom domu bez seksualnih odnosa.

Iako Biblija ne daje izričitu izjavu o životu u grijehu, to ne znači da Biblija o ovom pitanju potpuno šuti. Umjesto toga moramo sastaviti nekoliko stihova i iz njih izvući načelo da je svaka seksualnost izvan braka jednog muškarca i jedne žene grijeh. Brojni su stihovi koji objavljuju Božju zabranu seksualnog nemorala (Djela 15,20; 1. Korinćanima 5,1; 6,13. 18; 10,8; 2. Korinćanima 12,21; Galaćanima 5,19; Efežanima 5,3; Kološanima 3,5; 1. Solunjanima 4,3; Judina 1,7). Grčka riječ prevedena „seksualni nemoral“ ili „blud“ u ovim je stihovima porneia, a znači doslovno „nezakonita požuda“. Budući da je jedini oblik zakonite seksualnosti brak jednog muškarca i jedne žene (Postanak 2,24; Matej 19,5), tada je sve izvan braka, kao što su preljub, predbračni seks, homoseksualnost ili bilo što drugo, protuzakonito, drugim riječima, grijeh. Zajednički život prije braka definitivno spada u kategoriju bluda – seksualnog grijeha.

Hebrejima 13,4 opisuje časno stanje braka: „Brak neka je častan u svemu i postelja neokaljana; a bludnicima će i preljubnicima suditi Bog.“ Ovaj stih jasno razgraničava ono što je čisto i časno – brak – i ono što je seksualno nemoralno – bilo što izvan braka. Kako zajednički život izvan braka spada u ovu kategoriju, to je grijeh. Svatko tko živi zajedno izvan zakonitog braka priziva Božje nezadovoljstvo i osudu.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto se zajednički život prije braka smatra životom u grijehu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries