settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li život poslije smrti?

Odgovor


Knjiga o Jobu vrlo jednostavno postavlja pitanje o životu poslije smrti: „Ako čovjek umre, hoće li ponovno živjeti?“ (Job 14,14). Postavljanje pitanja je jednostavno; teže je pronaći nekoga tko će odgovoriti na pitanje s autoritetom i iskustvom.

Isus Krist je jedina osoba koja može govoriti sa stvarnim autoritetom (i iskustvom) o životu poslije smrti. Ono što mu daje isključivu vlast da govori o nebu jest to što je došao od tamo: „Nitko nije uzašao na nebo, osim onaj koji je sišao s neba, to jest Sin čovječji, koji je na nebu“ (Ivan 3,13). Gospodin Isus nam svojim iskustvom na nebu iz prve ruke predstavlja tri osnovne istine na temu života nakon smrti:

1. Život poslije smrti postoji.

2. Kad osoba umre, postoje dva moguća odredišta na koja može ići.

3. Samo je jedan način da se osigura pozitivno iskustvo nakon smrti.

Prvo, Krist više puta potvrđuje da postoji život poslije smrti. Primjerice, u susretu sa saducejima, koji su negirali nauk o uskrsnuću, Isus je rekao: „A što se mrtvih tiče, da uskrsavaju, niste li čitali u knjizi Mojsijevoj, kako mu je u grmu prozborio Bog, rekavši: ‘Ja sam Bog Abrahamov, i Bog Izakov, i Bog Jakovljev’? Nije on Bog mrtvih, nego Bog živih. U velikoj ste, dakle, zabludi“ (Marko 12,26-27). Prema Isusu, oni koji su umrli stoljećima prije bili su u tom trenutku itekako živi s Bogom.

U drugom odlomku, Isus tješi svoje učenike (i nas) govoreći im o životu poslije smrti. Mogu se radovati što će biti s Njime na nebu: „Neka se ne uznemiruje srce vaše: vjerujte u Boga i u mene vjerujte. U kući moga Oca ima mnogo stanova: da nije tako, rekao bih vam. Idem vam pripraviti mjesto. I ako odem i pripravim mjesto za vas, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete tamo gdje sam ja“ (Ivan 14,1-3).

Isus također autoritativno govori o dvije različite sudbine koje čekaju ljude nakon smrti. U izvještaju o bogatašu i Lazaru Isus kaže: „I umrije siromah te ga odniješe anđeli u Abrahamovo naručje, a umrije i bogataš i bî pokopan. I, u mukama u paklu, podigne on svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama, i Lazara u njegovu naručju“ (Luka 16,22-23). Imajte na umu da ne postoji međustanje za one koji umru; idu izravno u svoju vječnu sudbinu. Isus je više poučavao o različitim sudbinama pravednih i zlih u Mateju 25,46 i Ivanu 5,25-29.

Isus je također naglasio da ono što određuje čovjekovo vječno odredište jest ima li ili nema vjere u Božjeg jedinorođenog Sina. Nužnost vjere je jasna: „Tko god u njega vjeruje ne propadne, nego ima život vječni. Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina da tko god u njega vjeruje ne propadne, nego ima život vječni. Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Onaj tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a onaj tko ne vjeruje, već je osuđen, jer nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega“ (Ivan 3,15-18).

Za one koji se pokaju za svoje grijehe i prime Isusa Krista kao svog Spasitelja, život poslije smrti sastojat će se od vječnosti provedene uživajući u Bogu. Međutim, za one koji odbace Krista, život poslije smrti bit će sasvim drugačiji. Isus opisuje njihovu sudbinu kao „krajnju tamu: ondje će biti plač i škrgut zubī“ (Matej 8,12). Kao autoritet poslan s neba nad životom poslije smrti, Isus nas upozorava da mudro biramo: „Uđite na uska vrata; jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji na njih ulaze: jer uska su vrata i tijesan je put koji vodi u život i malo ih je koji ih nalaze“ (Matej 7,13-14).

Govoreći o životu nakon smrti, G. B. Hardy, kanadski znanstvenik, jednom je rekao: „Imam samo dva pitanja. Jedno, je li itko ikad pobijedio smrt? Drugo, je li mi napravio put da to učinim i ja?“ Odgovor na oba Hardyjeva pitanja je „da“. Jedna je Osoba ujedno pobijedila smrt i osigurala put za svakoga tko položi vjeru u Njega. Svatko tko se uzda u Isusa Krista ne treba se bojati smrti, i možemo se radovati Gospodinovu spasenju: „Tako će se, kada se ovo raspadljivo zaodjene u neraspadljivost i ovo smrtno zaodjene u besmrtnost, ispuniti napisana izreka: 'Pobjeda proguta smrt. Gdje je, smrti, žalac tvoj? Gdje je, grobe, tvoja pobjeda?'“ (1. Korinćanima 15,54-55).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li život poslije smrti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries