settings icon
share icon
Pitanje

Kako da živim svoj život za Boga?

Odgovor


Bog nam je dao neke vrlo jasne upute u svojoj Riječi kako trebamo živjeti za Njega. Tu spada zapovijed da ljubimo jedan drugoga (Ivan 13,34-35), poziv da ga slijedimo pod cijenu odricanja vlastitih želja (Matej 16,24), poticaj da brinemo za siromašne i potrebite (Jakovljeva 1,27), te upozorenje da ne upadamo u grešna ponašanja poput onih koji ne poznaju Boga (1. Solunjanima 5,6-8). Kada ga je učitelj zakona upitao za najvažnije zapovijedi, Isus je život koji se živi za Boga sažeo u nekoliko riječi. Odgovorio mu je: „Prva od sviju zapovijedi je: Čuj, Izraele! Gospod je Bog naš, Gospod je jedan. I: Ljubi Gospoda, Boga svojega, iz svega srca svojega i iz sve duše svoje i iz svega uma svojega i iz sve snage svoje. To je prva zapovijed. A druga je ovoj slična: Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. Druge zapovijedi veće od ovih nema“ (Marko 12,29-31 VB).

Isusova molitva prije raspeća također baca svjetlo na našu svrhu. Pozivajući se na vjernike, molio je: „I slavu koju si ti meni dao ja sam dao njima: da budu jedno kao što smo mi jedno. Ja u njima i ti u meni, da budu savršeni u jednom i da svijet upozna da me ti posla i uzljubi njih kao što uzljubi mene. Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gdje sam ja, da gledaju moju slavu koju mi dade jer me uzljubi prije postanka svijeta. Oče pravedni, i svijet te ne upozna, a ja te upoznah, i ovi upoznaše da me ti posla. I njima obznanih ime tvoje, i ubuduće ću obznanjivati, da ljubav kojom me uzljubi bude u njima — i ja u njima“ (Ivan 17,22-26 VB). Isusova želja jest odnos s nama.

Westminsterski manji katekizam kaže: „Krajnji cilj čovjeka jest proslaviti Boga i uživati u njemu vječno.“ Život koji je proživljen za Boga proslavlja Boga. Slijedimo Boga našim cijelim bićem – srcem, dušom, umom i snagom. Prebivamo u Kristu (Ivan 15,4.8) i stoga postupamo poput Njega ljubeći druge. Pritom donosimo slavu Njegovom imenu i također uživamo u odnosu za koji smo izvorno stvoreni.

Oni koji žele živjeti za Boga moraju ga tražiti u Njegovoj Riječi. Moramo tražiti vodstvo Duha Svetog kako bismo primjenjivali Riječ na naš život. Živjeti za Boga znači odustajati od sebe i željeti Božju volju iznad svega ostalog. Kako se sve više približavamo Bogu i bolje ga upoznajemo, Njegove želje će prirodno postajati naše. Kako sazrijevamo, raste naša želja da budemo poslušni Božjim zapovijedima, kao što raste i naša ljubav prema Njemu. Kao što je Isus rekao: „Ako me ljubite, zapovijedi moje održite“ (Ivan 14,15).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako da živim svoj život za Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries