settings icon
share icon
Pitanje

Što je žig zvijeri (666)?

Odgovor


Glavni odlomak u Bibliji koji spominje „žig zvijeri” jest Otkrivenje 13:15-18. Druge reference mogu se naći u Otkrivenju 14:9, 11, 15:2, 16:2, 19:20 i 20:4. Taj žig funkcionira kao pečat za sljedbenike Antikrista i lažnog proroka (Antikristov glasnogovornik). Lažni prorok (druga zvijer) je taj koji će uzrokovati da ljudi uzmu žig. Žig se doslovno smješta na ruku ili čelo i nije nekakva kartica koju osoba nosi.

Nedavna dostignuća u tehnologiji medicinskog usađivanja čipova povećala su zanimanje za žig zvijeri o kojem se govori u Otkrivenju 13. Moguće je da tehnologija koju danas vidimo predstavlja početne stadije onoga što će se jednog dana možda koristiti kao žig zvijeri. Važno je shvatiti da medicinski usađeni čip nije žig zvijeri. Žig zvijeri bit će nešto što će se dati samo onima koji budu štovali Antikrista. Ukoliko netko ima financijski ili medicinski mikročip usađen u desnu ruku ili čelo, to ne znači da ima žig zvijeri. Žig zvijeri bit će oznaka koju će u posljednjim vremenima Antikrist zahtijevati kako bi se moglo kupovati ili prodavati, a dat će se samo onima koji budu štovali Antikrista.

Mnogi dobri ekspozitori Otkrivenja vrlo se razlikuju po svome shvaćanju točne naravi žiga zvijeri. Osim gledišta o usađenom čipu, ostala nagađanja uključuju osobnu kartu, mikročip, bar kôd koji se tetovira na kožu ili jednostavno oznaku koja nekoga označava kao lojalnog pripadnika Antikristova kraljevstva. Ovo posljednje gledište zahtijeva najmanje nagađanja, budući da ne dodaje informacijama koje nam Biblija iznosi. Drugim riječima, sve su te stvari moguće, ali istovremeno sve su to nagađanja. Ne bismo trebali provoditi mnogo vremena u špekuliranju oko točnih detalja.

Značenje broja 666 također je misterij. Neki su nagađali da postoji veza između 06. lipnja 2006.—06/06/06. Međutim, u Otkrivenju 13, broj 666 identificira osobu, a ne datum. Otkrivenje 13:18 nam kaže: „Ovdje treba pronicavosti! Tko je prodoran, neka odgoneta značenje broja Zvijeri. To je, uistinu, broj čovjeka: njegov je broj šeststo šezdeset i šest.” Nekako će broj 666 identificirati Antikrista. Stoljećima su biblijski tumači pokušavali otkriti određene pojedince sa 666. Ništa nije definitivno otkriveno. Zbog toga Otkrivenje 13:18 kaže da broj zahtijeva pronicavost. Kada se Antikrist otkrije (2. Sol 2:3-4), bit će jasno tko je on i kako ga broj 666 identificira.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je žig zvijeri (666)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries