settings icon
share icon
Pitanje

Ako židovski narod ne prinosi životinjske žrtve, kako vjeruju da mogu dobiti oprost od Boga?

Odgovor


Židovska praksa žrtvovanja životinja funkcionalno je završila 70. godine naše ere, godine kada su Rimljani uništili hram u Jeruzalemu. S nestankom hrama više nema mjesta za prinošenje žrtava prema Mojsijevom zakonu (vidi Ponovljeni zakon 12,13-14). U Starom se zavjetu iznova ističe da su bile potrebne žrtve da bi se izvršilo iskupljenje za grijeh (npr. Izlazak 29,36; Levitski zakonik 4,31; 9,7; 14,19; 15,15; Brojevi 15,25). Prolijevanje krvi je ono što je posvećivalo stvari i ljude Gospodinu (Levitski zakonik 16,19; usp. Hebrejima 9,22).

Bez krvne žrtve danas Židovi nemaju zakoniti način okajanja za svoj grijeh. Pasha se još uvijek slavi, ali bez žrtve. Yom Kippur (Dan pomirenja) još uvijek je u kalendaru, ali nikada nema prinosa za grijeh. Odredbe Mojsijevog Zakona ostaju nepromijenjene, ali židovski narod ne može ispraviti stvari s Bogom – ne može naći oprost – bez životinjske žrtve.

Moderni Židovi vjeruju da se oproštenje grijeha postiže pokajanjem, molitvom i dobrim djelima. Koriste stihove poput Hošee 6,6 da obezvrijede potrebu za žrtvama: „Jer milosrđe sam htio, a ne žrtvu, i poznavanje Boga više negoli paljene prinose.“ Ipak, teško je zanemariti stihove kao što je Levitski zakonik 17,11: „Jer je život tijela u krvi; i dao sam vam je na žrtveniku da obavljate pomirenje za svoje duše: jer krv je ono što ostvaruje pomirenje za dušu.“

Ostaje činjenica da nema oprosta bez prolijevanja krvi (Hebrejima 9,22). Životinjske žrtve Starog saveza zamijenjene su jednom žrtvom za grijeh zauvijek koju nam je dao Isus, Mesija. Isus je uspostavio Novi savez „da po smrti za otkupljenje prekršaja koji su bili pod prvim savezom, oni koji su pozvani prime obećanje vječne baštine“ (Hebrejima 9,15).

Unutar generacije Kristove žrtve, židovski hram je uništen; potreba za žrtvovanjem životinja više nije postojala, jer je Krist ispunio pravedne zahtjeve Zakona (Matej 5,17). Životinjske žrtve bile su samo prototip savršene žrtve – Jaganjca Božjeg koji uzima grijehe svijeta (Ivan 1,29). Kristova žrtva platila je dug grijeha za cijelo čovječanstvo, i Židove i pogane (Rimljanima 1,16; Hebrejima 9,12-15).

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ako židovski narod ne prinosi životinjske žrtve, kako vjeruju da mogu dobiti oprost od Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries