settings icon
share icon
Pitanje

Što je Zid plača?

Odgovor


Zid plača, poznat i kao Zapadni zid, je 187 stopa visok dio drevnog zida koji je sagradio Herod Veliki kao potporni zid kompleksa Brda hrama. Zid plača nalazi se na zapadnoj strani Brda hrama u starom gradu Jeruzalema. Herod Veliki sagradio je najstarije slojeve zida između 20. godine prije Krista i 19. godine prije Krista dok se gradio drugi židovski hram. Zid se proteže 1600 stopa, ali kuće izgrađene uz njega zaklanjaju većinu njegove dužine. Danas je izloženi dio Zida plača okrenut prema velikom trgu u Židovskoj četvrti i mjesto je hodočašća i molitve za Židove od 16. stoljeća. Treba napomenuti da Židovi obično ne koriste izraz Zid plača, već preferiraju izraz Zapadni zid ili Ha-Kotel („Zid“).

Najmanje sedamnaest slojeva Zida plača nalazi se ispod razine ulice, ali masivno donje kamenje vidljivog dijela, zvano kamene kocke, datira iz vremena Heroda. Ovo kolosalno vapnenačko kamenje, od kojeg svaki teži između jedne i osam tona, izrađeno je s majstorskom preciznošću tako da savršeno pristaje jedno uz drugo bez žbuke. Neki od spojeva su, međutim, erodirali, a ortodoksni Židovi ispunjavaju mnoge pukotine u nižim blokovima ispisanim molitvama. Svakodnevno se mnogi Židovi okupljaju uz zid kako bi molili, pjevajući i njišući se pred zidom. Obavljaju dnevne i subotnje molitve i slave Bar i Bat Mitzvah.

Zid plača dobio je ime od tradicionalnog arapskog izraza za zid, El-Mabka („Mjesto plača“), zbog tuge koju su Židovi izrazili zbog gubitka svog hrama. Židovi su prestali koristiti izraz Zid plača nakon Šestodnevnog rata 1967. Nakon što je Jeruzalem ponovno bio pod izraelskim suverenitetom, Židovi su zauzeli službeni stav da bi Zid plača trebao biti mjesto općeg slavlja umjesto žalosti.

Svake godine na Tisha B'Av u kolovozu, Židovi drže post u spomen na uništenje obaju svojih hramova s vjernicima koji recitiraju Tužaljke i druge tužbalice. Prvi hram, Salomonov hram, sagrađen je tijekom njegove vladavine, 970.-930. pr. Kr., a uništili su ga Nabukodonozor i Babilonci 586. pr. Kr. Hram je rekonstruiran 516. pr. Kr., uz značajno proširenje 19. pr. Kr. od strane Heroda. Rimljani pod Titom uništili su Herodov hram 70. godine nove ere kako bi ugušili židovsku pobunu koja je trajala četiri godine.

Titovo uništenje Herodova hrama 70. godine po Kr. prorekao je Isus u Mateju 24,1-2 i Luki 23,28-31. Biblija je također predvidjela povratak Židova u njihovu domovinu (Ezekiel 36,24. 33-35). Izraelska nacija ponovno je uspostavljena 15. svibnja 1948. rezolucijom Ujedinjenih naroda.

Iako je židovski narod vraćen svojoj zemljopisnoj i političkoj naciji, tek treba obnoviti svoj zavjetni odnos s Bogom jer su odbacili svog Mesiju, Isusa Krista. Kao posljedica izraelskog odbijanja Mesije, Bog je zaustavio svoje djelo s fizičkom nacijom Izraela. Izrael će konačno biti obnovljen, a Bog će ispuniti sva svoja obećanja njemu. Danas Bog djeluje kroz svoju crkvu, svakoga – Židova i pogana – u kome prebiva Duh Sveti (Rimljanima 1,16; 2,28-29). U doba Novog saveza u Isusu Kristu, oni koji prime oproštenje i spasenje po Isusovoj pomirbenoj žrtvi postaju djeca Božja i stoga se nazivaju „Abrahamovim potomstvom“ (Galaćanima 3,26-29).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Zid plača?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries