settings icon
share icon
Pitanje

Koje uloge žene mogu ispuniti u službi?

Odgovor


Pitanje žena u službi je tema na koju se kršćani koji vjeruju Bibliji mogu i ne moraju slagati. Prijelomna točka usredotočuje se na odlomke Pisma koji ženama zabranjuju govoriti u crkvi ili „vladati nad mužem" (1. Timoteju 2,12; usp. 1 Korinćanima 14,34). Neslaganje je u tome jesu li ti odlomci bili relevantni samo za razdoblje u kojem su bili napisani. Neki smatraju da, budući da „nema više: ni Židov ni Grk, nema: ni rob ni slobodnjak, nema: ni muško ni žensko — jer svi ste vi jedno u Kristu Isusu" (Galaćanima 3,28), žene su slobodne baviti se bilo kojim područjem službe otvorenim za muškarce. Drugi tvrde da se 1. Timoteju 2,12 odnosi i na nas danas, jer temelj za zapovijed nije kulturološki, već univerzalan, ukorijenjen u redoslijedu stvaranja (1. Timoteju 2,13-14).

Prva Petrova 5,1-4 opisuje kvalifikacije za starješine. Presbuteros je grčka riječ koja se u Novom zavjetu koristi šezdeset šest puta kako bi označila „prokušanog muškog nadglednika". To je muški oblik riječi. Ženski oblik, presbutera, nikada se ne koristi za starješine ili pastire. Na temelju kvalifikacija koje se nalaze u 1. Timoteju 3,1-7, uloga starješine je zamjenjiva s nadglednikom/pastorom/nadzirateljem (Titu 1,6-9; 1. Petrova 5,1-3). A budući da, prema 1. Timoteju 2,12, žena ne bi trebala „naučavati ni vladati nad mužem", jasno da položaj starješina i pastora – koji moraju biti opremljeni za podučavanje, vođenje zajednice i nadgledanje njihovog duhovnog rasta (1. Timoteju 3,2) – treba biti rezerviran samo za muškarce.

Međutim, starješina/nadglednik/pastor jedina je služba rezervirana za muškarce. Žene su oduvijek imale značajnu ulogu u rastu crkve, čak su bile i među rijetkima koji su svjedočili Kristovu raspeću dok je većina učenika pobjegla (Matej 27,55; Ivan 19,25). Apostol Pavao je uvelike cijenio žene, a u mnogim njegovim pismima crkvama pozdravljao je neke žene po imenu (Rimljanima 16,6.12; Kološanima 4,15; Filipljanima 4,2-3; Filemonu 1,2). Pavao se obraća tim ženama kao „suradnicama" i jasno je da su služile Gospodinu za dobrobit cijele crkve (Filipljanima 4,3; Kološanima 4,15).

Službe su stvorene u ranoj crkvi kako bi ispunile potrebe tijela. Iako mnoge moderne crkve zamjenjuju pozicije starješina i đakona, one nisu bile ista služba. Đakoni su postavljeni da služe u okviru fizičkog kapaciteta kad se pojavi potreba (Djela 6,2-3). Nema jasne zabrane da žene ne smiju služiti na ovaj način. Zapravo, Rimljanima 16,1 može ukazivati na to da je žena po imenu Feba bila poštovana đakonica u crkvi u Rimu.

Ne postoji biblijski presedan koji zabranjuje ženama da također služe kao voditeljice slavljenja, voditeljice mladih ili voditeljice djece. Jedino ograničenje je da ne preuzimaju ulogu duhovnog autoriteta nad odraslim muškarcima. Budući da se ovo pitanje u Bibliji postavlja kao pitanje duhovne vlasti, a ne funkcije, svaka uloga koja ne daje takvu duhovnu vlast nad odraslim muškarcima se dopušta.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje uloge žene mogu ispuniti u službi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries