settings icon
share icon
Pitanje

Mogu li žene služiti kao starješine u crkvi?

Odgovor


Postoje dva osnovna gledišta po pitanju toga mogu li žene služiti kao starješine u crkvi? Egalitarističko gledište drži da žene mogu služiti kao starješine dok god ispunjavaju uvjete navedene u 1. Timoteju 3,1-7 i Titu 1,5-9. Komplementarno gledište potvrđuje suprotno i tvrdi da ženama nije dopušteno služiti u smislu starješine unutar crkve.

Pogledajmo 1. Timoteju 3,1-7: „Vjerodostojna je riječ: seže li se tko za nadgledništvom, dobru zadaću želi. Stoga nadglednik treba biti besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, razuman, pristojan, gostoljubiv, sposoban poučavati; ne sklon vinu, ne nasilnik, ne sklon prljavu dobitku, nego pravičan, ne ratoboran, ne srebroljubac, da dobro upravlja svojim domom i djecu drži u podložnosti sa svim dostojanstvom (ako li tko ne zna svojom kućom upravljati, kako će se brinuti za crkvu Božju?); ne novoobraćenik, kako se ne bi uzoholio i pao pod osudu đavlovu. A treba imati i dobro svjedočanstvo od onih vani, da ne bi upao u rug i zamku đavlovu“ (VB).

Prvo što možemo zapaziti u ovom odlomku jest muški rod. Samo letimično čitanje ovog odlomka prosječnu osobu dovodi do zaključka da ulogu starješine/nadglednika mora ispunjavati muškarac. Izraz „jedne žene muž“ također ukazuje na pretpostavku/namjeru da službu starješine trebaju ispunjavati muškarci. Isto se odnosi na usporedni odlomak Titu 1,5-9.

Odlomci koji opisuju kvalifikacije i dužnosti starješina/nadglednika ne ostavljaju mogućnost ženama da služe kao starješine. Ustvari, dosljedna uporaba muškog roda i terminologija snažan su argument da je služba starješine/nadglednika ograničena samo na muškarce. Kao i kod drugih pitanja vezanih za ovu argumentaciju, zabrana ženama koje služe kao starješine nije pitanje šovinizma. Ni u kojem smislu nije pitanje toga da su muškarci superiorniji od žena. Umjesto toga, Bog ograničava službu starješine na muškarce zato što je to način na koji je strukturirao funkcioniranje crkve. Pobožni muškarci trebaju služiti kao vođe, sa ženama koje služe u presudno važnim ulogama koje ih podržavaju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Mogu li žene služiti kao starješine u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries