settings icon
share icon
Pitanje

Treba li se žena pokoravati svome mužu?

Odgovor


Ovo je jako važno pitanje, kako u pogledu braka tako i u pogledu svakodnevnog života. Čin pokornosti Bog je osmislio još u knjizi Postanka. Budući da u početku još nije bilo grijeha, čovjek se nije trebao pokoravati ni jednom drugom autoritetu osim Božjemu. Kada su Adam i Eva otkazali poslušnost Bogu, grijeh je ušao u svijet i nastala je potreba za autoritetom. Prema tome, Bog je uspostavio autoritete potrebne kako bi stavio na snagu zemaljske zakone i priskrbio nam potrebnu zaštitu. Kao prvo, trebamo se pokoravati Bogu, a to je jedini način na koji smo mu zbilja poslušni (Jakovljeva 1,21 i Jakovljeva 4,7). U 1. Korinćanima 11,2-3 čitamo da se muž treba pokoravati Kristu kao što se Krist pokoravao Bogu. U istome stihu potom čitamo da i žena treba slijediti njegov primjer i biti poslušna svome mužu. Drugi stihovi koji govore o Kristovoj pokornosti Bogu su Matej 26,39 i Ivan 5,30.

Pokoravanje je prirodan odaziv na privrženo vodstvo. Kada muž voli svoju ženu kao što Krist voli crkvu (Efežanima 5,25-33), tada je pokoravanje ženin prirodan odaziv mužu. Grčka riječ koja se prevodi pokoriti se (hupotasso) je nesvršeni oblik toga glagola. To znači da pokornost Bogu, našim vođama i našemu mužu nije odluka koju donesemo jednom zauvijek. Naprotiv, ona je neprestani stav uma koji postaje obrazac našega ponašanja. Pokornost o kojoj se govori u Efežanima 5 nije jednostrana podložnost vjernika nekom sebičnom tiraninu. Biblijska pokornost osmišljena je kao pokoravanje dvaju Duhom ispunjenih vjernika koji su uzajamno poslušni jedan drugomu i Bogu. Pokornost je dvosmjerna ulica. Pokornost je položaj časti i cjelovitosti. Kada muž voli svoju ženu kao što Krist ljubi Crkvu, pokornost nije teška. U Efežanima 5,24 piše: »kao što je crkva pokorna Kristu«. U ovome stihu piše da se žena treba pokoravati svome mužu u svemu što je ispravno i zakonito. Prema tome, ženu se ne primorava da bude neposlušna zakonu ili da zanemaruje svoj odnos s Bogom.

Žena je stvorena iz rebra izvađena iz Adamova boka. Nije napravljena od njegove glave da njime vlada ni od njegovih stopala da bi on po njoj gazio, nego od njegova boka kako bi mu bila jednaka i koji je ispod njegove ruke da ju štiti i blizu njegova srca da ju voli. »Pokoravajte se« u Efežanima 5,21 ista je riječ koju nalazimo u 5,22. Vjernici se trebaju pokoravati jedni drugima iz strahopoštovanja pred Kristom. Od 19.- 21. stiha vidimo sve posljedice ispunjenja Duhom Svetim (5,18). Duhom ispunjeni vjernici trebaju živjeti u duhu štovanja (5,19), zahvalnosti (5,20) i pokornosti (5,21). Pavao potom slijedi svoju misao o Duhom ispunjenom životu i od 22.- 23. stiha primjenjuje ih na muževe i žene.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li se žena pokoravati svome mužu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries